Redak Mikelanđelov crtež na aukciji bi mogao dostići cenu od 30 miliona evra

Aukcijska kuća Kristi će u maju na prodaju ponuditi jedno od retkih Mikelanđelovih dela iz privatne kolekcije, crtež otkriven 2019. i očekuje da bi mogao da se proda za 30 miliona evra.
Redak Mikelanđelov crtež na aukciji bi mogao dostići cenu od 30 miliona evra
Foto: Pixabay
Stručnjaci kažu da je crtež, jedno od ranih dela renesansnog italijanskog umetnika, prodat 1907. u Parizu kao delo za koje se verovalo da spada u Mikelanđelovu školu. Bio je skoro zaboravljen sve do 2019. kad ga je stručnjak iz Kristija prepoznao kao Mikelanđelov.
Smatra se da je rani umetnikov crtež nastao krajem 15. veka. Prikazuje muškarca koji se pojavljuje na fresci Mazača, jednog od prvih čuvenih slikara italijanske renesanse.
Naziv freske je "Petrovo krštenje neofita", a nalazi se u kapeli Brankači u firentinskoj crkvi Santa Maria del Carmine.
 
"Mislim da je ovaj crtež jedno od najuzbudljivijih otkrića iz segmenta crteža starih majstora nakon dugog vremena", rekao je Stin Alstins, upravnik međunarodnog odeljenja za crteže starih majstora u britanskom Kristiju.
 
"Pokazuje revolucionaran aspekt Mikelanđelovih dela, prikaz ljudskog tela koji je kasnije postao važan u njegovim skulpturama, a pritom mislim na Davida, ali i na mnoge likove koje je naslikao u Sikstinskoj kapeli", dodao je Alstins.
 
Crtež je proglašen francuskim nacionalnim blagom, što je onemogućilo njegovu prodaju van zemlje, ali francuska vlada nedavno je uklonila tu oznaku, dopustivši da se ponudi kolekcionarima u celom svetu.
 
Crtež bi, pre aukcije koja će se održati 18. maja u Parizu, trebalo da bude izložen u Hongkongu i u Njujorku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin