Britanci menjaju tradicionalni saobraćajni znak: "Pregazilo ga vreme"

Britanci vole svoju parnu lokomotivu na saobraćajnom znaku, trouglu upozorenja, koji vozače obaveštava da se približavaju pružnom prelazu na putu bez branika ili polubranika.
Britanci menjaju tradicionalni saobraćajni znak: "Pregazilo ga vreme"
Foto: Pixabay
Podseća ih na industrijsku revoluciju i pionirsku ulogu u razvoju železnice.
Ali taj sentiment se uglavnom povezuje sa starijim građanima, dok su mladi vozači navodno zbunjeni jer, čini se, ne znaju šta predstavlja ovo čudno prevozno sredstvo iz kojeg se vije dim.
U Velikoj Britaniji čak navode i dve nesreće koje su se dogodile zbog toga što vozači nisu prepoznali znak i naročito ističu veliki broj mladih vozača koji rade u dostavnim službama.
 
Istraživanje sprovedeno u toj zemlji pokazalo je da su neki ispitanici znak povezivali sa parnom lokomotivom, verovatno turističkom atrakcijom, dok su drugi na osnovu znaka pretpostavljali da će se voz kretati sporo.
 
Zbog toga parnu lokomotivu na znaku sada menja moderni brzi voz.
 
Međutim, sada su se javila neka udruženja i stručnjaci koji kažu da je parna lokomotiva nastala u skladu s Bečkom konvencijom te da je reč o univerzalnom znaku koji prepoznaju svi vozači, domaći i strani, i da je novi znak greška jer nije preterano jasan.
 
Čini se da je generacijski jaz preveliki i kad su u pitanju saobraćajni znakovi.
  • Umesto

    19.04.2022 22:49
    Umesto da dodatno kazne glupe i bahate vozače zbog nepoštovanja suda i izrečenih laži, rešili su da zamenom znaka daju legitimitet lažnim svedočenjima? Možda je i mene pregazilo vreme, ali neko tu nije sasvim normalan.
  • Лиманац

    17.04.2022 22:13
    Нико није рекао да ће нови знак решити све проблеме. Али и то је почетак.
  • Jogi Letač

    17.04.2022 18:46
    Čini se da su mladi vozači preskakali učenje saobraćajnih znakova u auto školi, a na ispitu ih nisu pitali za njih. I šta, kad odu automobilom u neku drugu zemlju, i nalete na znak sa parnjačom, opet zbun?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin