Pet načina i trikova kako da ofarbate jaja

Farbanje jaja za Uskrs jednako je zabavno i deci i odraslima.
Pet načina i trikova kako da ofarbate jaja
Foto: 021.rs
Dok ih neki farbaju kupovnim bojama, drugi više vole prirodne načine bojenja raznim biljkama i povrćem ili ukrašavaju jaja na razne nove načine što je aktuelno poslednjih godina.
Svako voli da u nedelju "baš njegovo jaje bude najjače", razbije sva "protivnička" i iz okršaja izađe kao pobednik. I onaj kome je jaje razbijeno, neće se ljutiti jer Uskrs je - najveći hrišćanski praznik.
Nekoliko korisnih saveta za uspešno farbanje jaja:
 
Sigurno vam se dešavalo da niste zadovoljni kako ste ofarbali jaja, nije vam se dopalo kako su primila boju ili su vam jaja ispucala prilikom kuvanja, sličice se nisu dobro zalepile itd.
 
Sve to može da se izbegne uz nekoliko trikova.
 
Kako da jaja ne popucaju prilikom kuvanja ?
 
Najbolje je da jaja izvadite ranije i da ih držite na sobnoj temperaturi pre kuvanja (nikako ne kuvajte jaja direktno iz frižidera). Jaja stavite u hladnu vodu, dodajte kašičicu soli i dve kašike sirćeta. Jaja kuvajte desetak minuta na tišoj vatri.
 
Kako da izbelite smeđa jaja ?
 
U prodavnicama možemo naći bela jaja i ona će bolje primiti boju, međutim, njihova kora nije toliko čvrsta kao kod smeđih jaja, pa nisu najpraktičnija za farbanje. U slučaju da koristite obična jaja možete ih  malo izbeliti.
 
Postupak izbeljivanja zapravo je vrlo jednostavan. Sve što vam treba jesu alkoholno sirće i voda u odnosu jedan prema jedan. Dakle, jedna čaša vode na jednu čašu sirćeta za tri jajeta. Ako ih kuvate više, povećajte količinu.
 
Jaja operite pod tek mlakom vodom (ne hladnom, ne vrućom). Složite ih u veliku šerpu, da ne stoje jedna na drugom. Prelijte ih sa mlakom vodom, ali merite koliko vode sipate. Sipajte istu količinu vode i sirćeta. Na primer, ja sam kuvala 20 jaja i prelila ih sa 1l vode i 1l sirćeta.  Uključite ringlu na srednju jačinu i ostavite da voda provri.
 
Kada je voda provrla, smanjite jačinu ringle na toliko da voda vri, ali tek malo, da se vide mehurići na površini, ali slabi. Voda će peniti i to neku penu braon boje. Penu skidajte kašikom.
 
Kuvajte jaja oko 10-15 minuta.
 
Kada su jaja kuvana, nalijte hladnu vodu. Ostavite jaja da se malo prohlade, toliko da vas ne peku u ruci. Zatim, uzmite sundjer, pa nežno trljajte jaje  pod slabim mlazom vode. Operite jaje i to je to što se beljenja tiče.
 
1. Farbanje jaja bojom iz kesice
 
Najprostije je farbati jaja bojom iz kesice. Jaja stavite u hladnu vodu, dodajte kašičicu soli i dve kašike sirćeta i dodajte boju iz kesice. Jaja kuvajte desetak minuta na tišoj vatri. Često se desi da boja nije baš onakva kakvu ste želeli. Da bi dobili jaču boju sipajte više kesica u malu količinu vode.
 
2.  Farbanje jaja prirodnim bojama
 
Ranije su naše bake farbale jaja prirodnim bojama. Većina prirodnih materijala uz pomoć vode i toplote pušta boju. Često, doduše, boja koju neka biljka ispušta neće biti i boja u koju će obojiti jaje. Recimo, crveni kupus jaja farba u plavo.
 
Jaja stavite u hladnu vodu, dodajte kašičicu soli i dve kašike sirćeta i dodajte biljke ili voće pomoću kog farbate jaja. Jaja kuvajte desetak minuta na tišoj vatri. Kad sklonite sa šporeta za jači intenzitet boje jaja neka stoje duže u rastvoru.
 
Ovo su moguće boje:
 
Crvena – luk, koren džanarike, cvekla, sok kompota od višanja
Plava – crveni kupus, ljubičasti kupus, borovnice, bobice zove
Žuta – kurkuma, bela lukovina, cvetovi kadifice, maslačak
Zelena – spanać, kopriva, peršun.
Ljubičasta – kamelija, borovnice, ružičasti grejpfrut i kupine, crno vino
Tamno ljubičasta – hibiskus
Ciklama – većina crvenih bobica, brusnice i višnje.
Braon i oker – kafa, tamni čajevi, ljuske oraha, paprika, sasafras
Narandžasta – žuta lukovina, čili prah, šargarepe.
Tamno narandžasta – crvena lukovina
Tamno zelena – borovnice uz nekoliko kašika kurkume
Ružičasta boja – cvekla, sok od brusnice
 
Farbanje jaja metodom potapanja
 
Pošto metoda sa vrelom vodom nije zgodna ako farbate jaja sa malom decom, odaberite metod sa potapanjem u hladnu vodu. Kako to izgleda kada, recimo, koristite crveni kupus? Nasecite četvrtinu kupusa i stavite ga u lonac sa četiri čaše vode. Dodajte dve kašike sirćeta na svaku šolju vode. Pustite da prokjuča, smanjite i pustite da se krčka oko pola sata, dok voda ne potamni.
 
Ocedite vodu i pustite da se ohladi do sobne temperature. Sipajte dobijenu boju u šolje ili činijice. Neka sada deca polože tvrdo kuvana jaja u ovu boju, tako da budu sasvim potopljena. Neće odmah jaja primiti boju, pa treba sačekati, ako treba i preko noći. Zato ih, bezbednosti radi, držite u frižideru dok se potapaju. Zbog toga vam je korisno da šoljice sa istom bojom držite u jednom plehu ili činiji – često različite boje izgledaju jako slično u tečnom stanju. Sledećeg jutra, deca mogu izvaditi jaja iz boje i uživati u plodovima svoga rada.
 
Sirće utiče na boju, jer pomaže da se ona bolje uhvati za jaje. Kada farbate borovnicama, nemojte dodavati sirće jer će obrisati boju. Zbog toga ćete morati i sami da isprobavate uticaj sirćeta na različite prirodne boje. Kada koristite sirće, uvek se držite pravila – 2 kašike na svaku šolju vode.
 
3.  Šare na jajima kako ih napraviti
 
Kako biste dobili dvobojno jaje, sipajte malo boje u rakijsku čašicu, pažljivo i polako spustite jaje i sačekajte da se boja dobro uhvati za potopljenu polovinu. Sada možete jaje spustiti u drugu čašicu sa dugom bojom, naravno – obrnuvši ga.
 
Ukoliko farbate jaja lukovinom potrebne su vam najlon čarape (ili tanka gaza) , ljuska od crnog luka i neki list interesantnog oblika kako biste napravili šaru na jajetu. Ja obično koristim list ruže, neki listić u obliku srca ili već šta se vama čini interesantno. Deca obično vole da skupljaju ove listiće napolju i da učestvuju u šaranju jaja. Stavite listić na jaje, umotajte gazom i zavežite koncem ili gumicom. Tako pripremljeno potopite jaje u lukovinu (može ovako da se radi i sa bojom iz kesice). Kad jaje poprimi boju, skinite gazu i list i dobićete divnu šaru lista na jajetu.
 
Možete već ofarbana jaja i dodatno ukrasiti. Možete nalepiti nalepnice, šljokice, gel u boji ili možete da „obučete jaje“. Jaje se oblači tako što se plastična kesica navuče na jaje i kašikom spusti na trenutak u vrelu vodu. Plastika se momentalno zalepi za jaje. Ukoliko imate vremena možete i crtati po jajima različitim bojama. To je za decu najinteresantnije.
 
4. Farbanje jaja dekupaž tehnikom
 
Poslednjih godina se jaja oslikavaju i dekupaž tehnikom i to može biti veoma interesantno. Potrebne su vam salvete sa interesantnim motivom, belance i četkica. Ovde je bolje koristiti bela jaja kako bi se slike bolje videle. Isecite sliku sa salvete, stavite sliku na jaje i nežno četkicom premažite belancetom. Tako će se slika zalepiti, ostavite do jutra da se suši.
 
5. Svetlucava jaja
 
Da biste dobili svetlucava jaja potrebno vam je belo vino i šećer.
 
U šerpu sipajte 500ml belog vina, dodajte 100g šećera i stavite jednu kesicu boje za jaja ili kolače. Dok je hladno  ubacite jaja i kuvajte na srednjoj vatri oko 30 minuta, bez poklopca. Nakon toga sklonite sa ringle, poklopite šerpu i ostavite da jaja odstoje u tečnosti tokom noći. Kada ujutru izvadite jaja, ostavite ih na ubrus.
  • Laloš

    22.04.2022 12:29
    Najbolje sredstvo za farbanje jaja je uvek bio karmin.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin