Zašto neki vozači umotavaju ključ u aluminijumsku foliju?

Vaš prijatelj ima ključ od automobila umotan u aluminijumsku foliju? Umesto da mu se smejete, možda je bolje da i vi uradite isto.
Zašto neki vozači umotavaju ključ u aluminijumsku foliju?
Foto: Pixabay
Razlog za to je vrlo važan. Jer, u jutarnjim satima, umesto automobila, ispred zgrade ćete možda zateći prazno parking mesto.
Jedan od često korišćenih sistema na savremenim automobilima je pristup putničkom prostoru bez ključa (keyless). Zahvaljujući tome, vozač ne mora da vadi ključ iz džepa da bi otključao brave u vozilu i pokrenuo motor.
Nažalost, u ovoj funkciji ne uživaju samo vozači, već i lopovi. Zašto pristup bez ključa odgovara lopovima? Ključ je potreban za otvaranje automobila. Ali signal koji on prenosi uvek se može "produžiti".
 
Postupak je jednostavan. Jedan od lopova prilazi vratima stana i uz pomoć slušalice uhvati signal ključa koji se nalazi u džepu jakne okačene u hodniku. Tada se signal s prijemnika šalje na odašiljač koji se nalazi u džepu drugog lopova koji stoji uz automobil.
 
Auto reaguje na ovaj signal - vrata se otvaraju i motor se može pokrenuti. Upaljeni motor se neće ugasiti sam, čak i ako lopov sa slušalicom koji stoji pored vrata izgubi kontakt sa ključem. Auto će pokazati obaveštenje o nedostatku ključa, ali motor se neće ugasiti (to je zaštita u slučaju kvara ključa).
 
Lopovi tako mogu bez problema da dođu do mesta gde će automobil sakriti ili do destinacije gde će ga rastaviti na delove.
 
Pre dve decenije pristup putničkom prostoru bez ključa spadao je u skupu opremu dostupnu uglavnom kupcima luksuznih automobila. Danas polako postaje standard, i pored krize sa čipovima. Ne zahteva doplatu u mnogim automobilima, često čak ni u onim iz B segmenta. To znači da bi vozači trebalo da znaju da se zaštite.
 
Vozač može zaštititi ključ od krađe signala praktično besplatno. Dovoljno je uzeti malo aluminijumske folije. Ovaj materijal dobro se nosi sa ometanjem signala ključa i dopušta vozaču da ključ ostavi u jakni u hodniku i mirno ode na spavanje.
 
Folija će sprečiti krađu metodom "relejne kutije".
  • Crveno-crna banda!

    24.05.2022 12:00
    @Banderaš
    Bravo!
    A onda još imamo na delu crveno-crnu bandu koja zajedno sa crnomantijaškom i kožnomantijaškom bratijom zajedno još zatupljuje i zastrašuje narod da bi nas što duže držali u mraku podzemlja!
    Zato su i finansirali Kusturicu da ga utišaju da ne snimi Underground 2 za patriJotske godine.
  • Mirko

    24.05.2022 09:47
    Rizikujete da ključ ekspresno ispraznite (potrošnja baterije). Svaki sistem ima mogućnost isključivanja beskontaktnog pristupa i starta auta. Ako vam je do sigurnosti.Samo se treba informisati.
  • Losmi

    24.05.2022 09:43
    ...
    Imaju posebne kutijice u kojima se drže ti ključevi koji sprečavaju signal da izađe, uglavnom to baš ne umotavaju u aluminijumske folije, nije praktično jer se uvek mora odmotati, ovako se samo izvadi iz kutijice.
    To kod nas nije toliko zastupljeno kao u drugima zemljama, Amerika i Velika Britanija, mi nemamo toliki problem sa krađom kola, iako se ukrade možda u proseku jedno dnevno, što je i dalje veoma malo za razliku od nekih zemalja kao što je Engleska, gde se ukrade za 3 dana kao kod nas za godinu, njima je prosek preko 130 vozila na dan, a Americi, verovali ili ne, se ukrade oko 2.000 vozila dnevno.
    Naravno, oni imaju mnogo veći broj stanovnika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.