Izložba "velikih majstora" u Ljubljani otkazana jer su slike falsifikati

Otvaranje izložbe umetničkih dela iz privatne kolekcije u ljubljanskom Narodnom muzeju otkazano je u poslednjem trenutku kako bi se izbegao skandal.
Izložba "velikih majstora" u Ljubljani otkazana jer su slike falsifikati
Foto: Pixabay (ilustracija)

Muzej je najavio da će biti izloženo 16 umetničkih radova iz privatne zbirke porodice Boljkovac, kao i da je reč o delima priznatih slikara 19. i 20. veka, među kojima su Pablo Pikaso, Anri Matis, Žuan Miro i drugi, piše Jutarnji.hr.

Međutim, istaknuti slovenački istoričari umetnosti i kritičari navode da je reč o očiglednim falsifikatima, pa je otvaranje izložbe otkazano, preneli su slovenački mediji.

Ekspert iz oblasti likovne umetnosti Aleksander Basin kazao je da se na prvi pogled vidi da su slike falsifikati i da bi to trebalo biti jasno i onima koji su nešto upućeniji u slikarstvo, a ne samo stručnjacima.
Među slikama koje je trebalo da budu predstavljene su i navodni radovi Edgara Degaa, Tuluz-Lotreka, Edvarda Munka, Maleviča, Šagala i drugih.
 
Čini se da je najodgovorniji direktor muzeja Pavle Car od kojeg se sada traži ostavka zbog propusta koji je mogao izazvati kulturni skandal širih razmera.
 
Mediji navode da je Car diplomirao računarstvo, a ima doktorat iz istorije, kao kolekcionar sakuplja uniforme i odlikovanja, te da nema potrebna znanja za vođenje muzejske ustanove koja ove godine slavi 200 godina postojanja.
 
Car je na mesto direktora muzeja imenovan u vreme vlade Janeza Janše, a nova vlada Roberta Goloba najavila je proveru i reviziju svih zapošljavanja i napredovanja javnih službenika i zaposlenih u državnoj upravi u protekle dve godine.
 
Iz Janšine stranke ranije su poručili da nova vlast time najavljuje "kadrovski cunami", odnosno političku čistku.
  • Ns

    10.06.2022 21:32
    Covek je bar diplomirao,doktorirao.Kod nas kupuju diplome,doktorate,vode javna preduzeca,drzavu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin