Vlada Slovenije odbila predlog da se državni funkcioneri testiraju na drogu

Vlada Slovenije objavila je da ne podržava predlog zakona o obveznom testiranju na droge visokih zvaničnika, s obrazloženjem da predlog previše zadire u prava pojedinaca i da je ustavno upitan.
Vlada Slovenije odbila predlog da se državni funkcioneri testiraju na drogu
Foto: Pixabay
Zakon po kome bi se najmanje jednom godišnje davanjem uzoraka krvi, kose ili mokraće na droge testirali članovi parlamenta, ministri i državni sekretari, kao i predsednik države i Vlade početkom meseca je u parlamentarnu proceduru podnela opoziciona SDS bivšeg premijera Janeza Janše.
U obrazloženju se navodi da zbog važnosti rada tih javnih službenika i sve većeg korištenja droga u populaciji postaje javni interes znati jesu li među konzumentima droga i istaknuti političari ili ne.
Prema tom predlogu, oni zvaničnici koji će se u nekom trenutku testirati birali bi se žrebom, testiranje bi se obavljalo najkasnije u roku 48 sati nakon žrebanja, a za one koji bi odbili testiranje računalo bi se da su na testu bili pozitivni.
 
Vlada novog premijera Roberta Goloba je na sednici zaključila da bi takav način testiranja na droge bio ustavno sporan, posebno u slučajevima da pojedinac ne pristaje na testiranje.
 
Osim toga, vlada je ocenila da se na taj način ne bi rešio problem svih psihoaktivnih supstanci koje mogu da utiču i na savesno, nepristrasno i kvalitetno obavljanje zadataka državnih zvaničnika, objavila je vladina kancelarija za komunikacije.
  • Mile rent-a mozak

    25.06.2022 20:58
    Političari nisu intelektualno - kreativni ljudi, kojima korišćenje psihoaktivnih supstanci, tj. droge, može značajno pomoći u poslu. Političare u Srbiji ne treba testirati na korišćenje droge - već na export - import iste.
  • Naravno

    25.06.2022 11:14
    da test nema svrhe. Normalan čovek se ne bavi ceo život samo politikom.
  • Građanin obični

    25.06.2022 06:48
    Ha ha
    Kod nas bi trebalo uvesti test na drogu, alkohol i idiotn test. Pola bi ih ostalo bez posla.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".