Ko je bila Džejn Rou, žena koja se pre 50 godina izborila za pravo na abortus u SAD?

Američki Vrhovni sud poništio je u petak presudu Rou protiv Vejda iz 1973. godine koja je ženama omogućavala ustavno pravo na abortus.
Tom presudom je prekid trudnoće bio legalizovan na čitavom području Sjedinjenih Država, a nova odluka Vrhovnog suda mogla bi da dovede do toga da veliki deo saveznih država potpuno zabrani pobačaj ili ga rigorozno ograniči, prenosi Euronews Srbija.
Slučaj Rou protiv Vejda je u Sjedinjenim Državama doneo nove okvire kada je reč o pravu žena na abortus, a žena koja ga je pokrenula pre skoro 50 godina zvala se Norma Mekorvi, koja je u parnici protiv Teksasa imala pseudonim Džejn Rou.
 
Norma je 1970. godine bila 22-godišnja devojka i bila je trudna treći put. U to vreme pobačaj u Teksasu je bio zabranjen, osim kada je bio ugrožen život majke. Svoje pravo na prekid trudnoće Norma je zatražila na sudu, a tvrdila je da su teksaški zakoni neustavni jer su nejasni i jer krše njeno pravo na privatnost. Slučaj je vođen protiv okružnog tužioca Dalasa Henrija Vejda.
Nakon tri godine osporavanja i žalbi koje je podržao američki pokret za prava žena, njen slučaj stigao je i pred Vrhovni sud SAD. Sudije su 1973. godine presudile u korist Mekorvijeve, odnosno presudile su da je zakon Teksasa neustavan. Kako se tvrdilo, iako američki ustav ne pomirnje pravo na abortus, pravo na privatnost podrazumeva da se to odnosi i na reproduktivne odluke osobe, piše ABC.
 
Ova sudska presuda sprečila je svih 50 američkih država da potpuno zabrane abortus i uspostavila novi nacionalni okvir kada je reč o abortusu. Presuda je dala Amerikankama apsolutno pravo na abortus u prva tri meseca trudnoće, ali je dozvolila ograničenja u drugom tromesečju i zabrane u trećem.
 
Iako je Norma pobedila, proces je potrajao, pa je njeno treće dete već bilo i rođeno i usvojeno. Norma je na usvajanje dala i svoje srednje dete, a prvo dete usvojila je njena majka.
 
Inače, o njenom stavu o abortusu bilo je mnogo različitih tvrdnji. Kako je preneo Index.hr, iako je osamdesetih godina radila sa organizacijama koje su podržavale abortus, sredinom devedesetih se pridružila onima koje su se tome protivile.
 
Decenijama posle ovog slučaja, u više od deset američkih država donošene su presude koje su značajno ograničavale pravo na abortus. Samo 2021. godine uvedeno je skoro 600 ograničenja za abortus širom zemlje, od kojih je 90 preraslo u zakone.
 
Odluka Vrhovnog suda od petka će na kraju ograničiti pravo na abortus u pola saveznih država u SAD, a klinike za abortus su već počele da se zatvaraju u nekima od njih.
 
Na klinici u Litl Roku u Arkanzasu, jednoj od državi sa takozvanim zakonom okidačem koji je čekao ovu odluku, vrata čekaonica za pacijente su se zatvorila čim je mišljenje suda objavljeno, a osoblje je pozivalo žene da im javi da su njihovi termini otkazani.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin