Nemačke železnice uz "gospodin" i "gospođa" moraju da uvedu i treću opciju

Viši regionalni sud u Frankfurtu obvezao je Nemačke železnice (Deutsche Bahn) da se do januara 2023. putnicima pri onlajn rezervaciji karata obraća na rodno neutralan način.
Nemačke železnice uz "gospodin" i "gospođa" moraju da uvedu i treću opciju
Foto: Pixabay
Naime, kompanija više neće moći da koristi isključivo izraze "gospodin" ili "gospođa", već putnici moraju da imaju i treću opciju.
Sud je, naime, presudio da kompanija ne sme da disrkiminiše osobe koje se ne identifikuju s muškim ili ženskim rodom. Budući da je potrebna tehnička prenamena, Deutsche Bahn ima vremena do kraja godine. 
Sve je krenulo od tužbe zbog rezervacije karte preko Deutsche Bahna od Berlina do Braunšvajga preko interneta. I prilikom registracije i prilikom kupovine, jedini izbor je bio "gospodin" ili "gospođa". Bez tog odabira kupovina karte nije bila moguća. Osoba nebinarnog pola oslovljena sa "gospodin" je naknadno podnela tužbu zbog diskriminacije.
 
Okružni sud u Frankfurtu je prvostepeno prihvatio sadržaj tužbe, ali je odbio naknadu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin