Pet pesama koje su korišćene za mučenje zatvorenika u Gvantanamu

Teško je i zamisliti da bi neke pesme bez kojih nekada nije mogao da se zamisli dobar provod i koje su milioni slušali pojačane "do daske", mogli nekome da posluže kao oružje.
Pet pesama koje su korišćene za mučenje zatvorenika u Gvantanamu
Foto: Pixabay
Ipak, mučenje muzikom postalo je uobičajena praksa koju su agenti američke CIA još od početka novog milenijuma primenjivali na zatvorenicima.
Narednik Mark Hadsel, član Tima psiholoških operacija opisao je jednom prilikom efikasnost te taktike: 
"Ako puštate muziku na 24 sata, mozak i telesne funkcije počinju da otkazuju. Tok misli se usporava i volja vam se lomi. U tom trenutku smo ulazili i pričali s njima", rekao je on za "Far Out magazin", prenosi Euronews Srbija.
 
O svojim iskustvima tokom boravka u ozloglašenom Gvatanamo zatvoru jedan od zatvorenika Muzam Beg, napisao je i knjigu "Enemy Combatant" u kojoj je opisivao upravo ovaj metod: 
 
"Na neki način, meni muzika nije smetala. Odrastao sam u Britaniji, znao sam šta je to. Ali avganistanski seljaci, oni su bili potpuno izgubljeni i zbunjeni, potpuno van sebe".
 
Pored toga, kazna je podrazumevala držanje zatvorenika u potpunom mraku, konstantno okovane, dok je pored njih samo bila kanta za obavljanje nužde. 
 
Cilj je bio da se stvori "strah, dezorijentisanost i trajno stanje šoka", a ovo su pesme kojima su to postizali:
 
"The Real Slim Shady", Eminem
 
Binjam Muhamed je dvadeset dana slušao pesmu "The Real Slim Shady" bez prestanka. Njegov advokat Klajv Staford Smit, koji je direktor britanske organizacije "Reprieve" koja se bori za ukidanje prakse mučenja u zatvorima, tvrdi da su mnogi zatvorenici zbog toga izgubili razum.
 
"Dirrty", Kristina Agilera
 
Muhamed al Kahtani, koji je navodno učestvovao u terorističkom napadu na Kule bliznakinje u Njujorku 11. septembra 2001. tvrdio je da je bio mučen pesmama sa eksplicitnim tekstovima, a naročito "Dirrty" od Kristine Agilere. On je svojim advokatima pričao da je cilj tog mučenja bio da povrede njegova verska osećanja.
 
"Saturday Night Fever", The Bee Gees
 
Englez pakistanskog porekla Bega, kog je CIA uhapsila 2002. godine, tvrdio je da je mučen pesmom "Saturday Night Fever" od grupe "The Bee Gees", dok je bio zatvoren u Bagramu u Avganistanu.
 
"Mislio sam da to nije ni približno dovoljno da slomi bilo koga koga znam. Ali je vremenom postalo nepodnošljivo. Uopšte nije bilo svetlosti, bilo je vruće i tesno. Ništa ne vidite, nemate s kim da pričate, ništa da radite, osim što udarate u zidove. A na sve to, treštala je muzika", napisao je on u svojoj knjizi.
 
"The Beautiful People", Merilin Menson
 
Beg je takođe opisao kako je usred noći u potpuno neočekivanim trenucima muzika puštana pojačana na maksimum, zbog čega su ljudi potpuno izgubili rutinu sna. Jedna od pesama koje se seća, a koja je naročito uznemiravala ljude koji nisu navikli na takvu vrstu muzike, bila je "The Beautiful People" Merilina Mensona.
 
"Mnogi su dobili različite vrste anksioznih napada. Gubili su kontrolu nad sobom", piše Beg.
 
"We Are the Champions", Queen
 
Veteran američke mornarice Donald Vans navodno je trpeo mučenje ovom pesmom, kada su ga njegove nekadašnje kolege uhapsile u iračkoj osiguravajućoj firmi, ne znajući da je on doušnik za FBI.
 
"Ne mogu da se setim koliko sam puta čuo 'We Are The Champions' od Queen", ispričao je on kasnije.
 
Uspeo je da izdrži zahvaljujući svom vojnom iskustvu. Pričao je sa sobom, pokušavao da zadrži racionalan tok misli, znajući da ako pusti da mu muzika "zamagli misli", više neće moći da povrati svoj um. 
 
"To je ono što mi je pomoglo da iz zatvora izađem kao oštećen, ali ne i slomljen čovek", ispričao je on.
  • Обсервер

    27.06.2022 12:48
    Опробани фаворит
    Ма неее људи, Ви, као да нисте слушали Карлеушу ? Ја могу да издржим тортуру читав један минут !
  • Steva

    27.06.2022 09:31
    Simpatični su mi komentatori što bi po svaku cenu da se popljucnu po turbofolku i domaćoj seljana muzici, a i po svima koji vole da takav treš (a svidelo se nekima ili ne, to je znatan procenat državljana Srbije). Pri tom "afganistanski seljaci" nisu ni važni (i to nevini afganistanci jer za sve vreme trajanja "tajnog programa" od svih zatvorenika u Guantanamu otkriveno je tek nekoliko "terorista", i to po podacima samih mučitelja). Sama teritorija baze Guantanamo je okupirana teritorija za koju se nadam da če što pre biti vraćena narodu Kube. I na ovaj način je mučenje nevinih Afganistanaca banalizovano i umesto očekivanog zgražavanja, dobili smo top listu (zapadnjačke) treš muzike.

    Dušan, Joja, zgađen, Куп је битан i ostali, čestitam momci, stvarno ste se integrisali u Zapad kad vam je u svemu ovome najnazadniji turbofolk.
  • Sandinista

    27.06.2022 08:28
    @Nikad u EU
    Za to vreme u Rusiji, Kini i ostalim orijentalnim despotijama zatvorenicima poklanjaju cveće i donose doručak u krevet, zar ne?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.