Kupovina u radnjama ograničena, a 19 miliona flaša ulja se dnevno potroši kao gorivo

Evropa svakog dana u automobilima sagoreva više od 17.000 tona ulja od repice i suncokreta, što je 19 miliona flaša, navodi se u studiji Evropske federacije za transport i životnu sredinu (T&E).
Kupovina u radnjama ograničena, a 19 miliona flaša ulja se dnevno potroši kao gorivo
Foto: Pixabay
"To je doprinelo rastu cena hrane, kao i praznim policama u supermarketima posle ruske invazije na Ukrajinu", saopštila je mreža nevladinih organizacija i pozvala vlade da prioritet daju hrani nad gorivom i prestanu da koriste biogoriva dobijena iz useva.

Iz Ukrajine dolazi 40 odsto svetskog izvoza suncokretovog ulja, a ta zemlja je takođe najveći snabdevač Evrope uljem od repice. Zbog smanjenja izvoza useva iz Ukrajine posle početka rata nastali su problemi u snabdevanju, a cene su do dva i po puta veće nego ranijih godina.

Situaciju dodatno pogoršava upotreba biljnog ulja kao biogoriva. Od ukupne svetske proizvodnje biljnog ulja 18 odsto odlazi na biodizel, a gotovo je sve pogodno za ljudsku ishranu.
 
U automobile i kamione odlazi 58 odsto ulja od repice i devet odsto suncokretovog ulja koja se potroše u Evropi. Značajne količine palminog ulja (50 odsto) i sojinog ulja (32 odsto)  koji se potroše u Evropi takođe se koriste za automobile i kamione.
 
"Supermarketi su bili primorani na racionalizaciju biljnih ulja, a cene skaču. Istovremeno, sagorevamo hiljade tona suncokretovog ulja i ulja od repice u našim automobilima svakog dana. U vreme oskudice moramo da damo prioritet hrani nad gorivom", izjavio je Majk Marahrens it T&E.
 
On je dodao da su evropske vlade koristile zakone o "zelenom" gorivu da veštački povećaju potražnju za biogorivima iz useva i da stoga imaju na raspolaganju instrumente da to zaustave.
 
Marahrens je pozvao kreatore politika da odmah prestanu da podržavaju korišćenje useva za proizvodnju biogoriva i tako pomognu da se izbegne sve veća globalna prehrambena katastrofa.
 
"Inflacija cena hrane gura milione ljudi širom sveta u siromaštvo. To je pogoršano proteklih nedelja kada su vlade u svetu uvele ograničenja izvoza ključnih prehrambenih useva, uključujući ulja", navodi se u saopštenju.
  • Паја

    04.07.2022 13:31
    Путлер
    Путине, шта нам радиш... Цео свет ће пропасти због тебе. Баш си сила.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin