Isušuje se Veliko slano jezero u Juti, preti katastrofa

Veliko slano jezero u Juti palo je na najniži izmeren nivo u julu usled dve decenije suše, a naučnici i političari upozoravaju na ozbiljne pretnje divljini, ali i stanovništvu uz jezero.
Isušuje se Veliko slano jezero u Juti, preti katastrofa
Foto: Pixabay
"Spasiti Veliko slano jezero, kako ne bismo postali 'Dust Lake City', znači svesno odlučiti da je jezero vredno i da jezero treba ispuniti vodom", rekao je atmosferski naučnik Kevin Peri koji je vozio bicikl po isušenim delovima jezera od 2016. kako bi proučio njegov sastav.
Godinama se voda, koja bi inače završila u jezeru, preusmeravala za ljudsku potrošnju, industriju i poljoprivredu. U kombinaciji sa sušom, koja je pogoršana klimatskim promenama, sve se više otkriva dno jezera.
Nivo vode u jezeru je 3. jula pao na najniži nivo od početka merenja 1847. godine, na prosečnih 1.277 metara iznad nivoa mora, prema Geološkom zavodu SAD-a. Očekuje se dalji pad do jeseni ili rane zime.
 
Jezero sada sadrži tek nešto više od jedne četvrtine volumena vode u odnosu na vrhunac 1987, upozorio je USGS.
 
Preti katastrofa
 
Slojevi zemlje koji su nekada bili pod vodom uskovitlali su se u oblake prašine prošarane kalcijumom, sumporom i arsenom, prirodnim elementom koji je povezan s rakom i urođenim manama. Osim toga, ogoljeno jezersko dno zagađeno je ostacima rudarenja bakra i srebra.
 
"Ako tu prašinu udišete deceniju ili duže, onda to može dovesti do porasta različitih vrsta raka, poput raka pluća, raka bešike, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i slično", rekao je za Rojters Peri sa Univerziteta Juta u Solt Lejk Sitiju. 
 
Nisu ugroženi samo ljudi. U podvodnim strukturama nalik na grebene nalazi se mikroorganizam koji je hrana za artemije kojima se hrane ptice, ali se te podvodne strukture suše i postaju sive. Uz sve veću svest javnosti i pritisak da se deluje, guverner Jute Spenser Koks potpisao je 11 zakona koji se odnose na očuvanje vode. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin