Pariz smislio kako da rashladi ceo grad

Pariske vlasti koje koriste malo poznatu mrežu za hlađenje spomenika od vrućine zahvaljujući vodi iz Sene, planiraju da taj sistem prošire na ceo grad.
Pariz smislio kako da rashladi ceo grad
Foto: Pixabay
Već 20 godina, gotovo 89 kilometara cevi sa vodom iz Sene, temperature od četiri stepena Celzijusa kruže pod nogama Parižana kako bi se hladilo nekoliko velikih spomenika ili zdanja, kao što su muzej Luvr i zgrada parlamenta.
Gradske vlasti Pariza, koje žele da do 2040. godine postave najveću rashladnu mrežu u svetu, potpisale su ugovor sa jednim preduzećem kako bi postigle taj cilj.
 
"Svi delovi Pariza biće opsluženi do 2042. godine", navele su gradske vlasti.
 
Planirano je da ta mreža prolazi ispod svih bolnica, nekih škola i nekih stanica metroa.
 
Takav sistem omogućava da se izbegne intenzivna upotreba klima uređaja, koji troše električnu energiju i emituju gasove sa efektom staklene bašte.

Teme

pariz
  • Hm

    18.07.2022 08:33
    Super ideja!
  • Slucaj

    18.07.2022 08:17
    Hoce li biti toliko vode?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin