Klimatolog o globalnom zagrevanju: Treba priznati - vreme je isteklo

Već je prekasno da se ograniči globalno zagrevanje na najviše 1,5 stepen Celzijusa u poređenju sa predindustrijskim nivoima, upozorio je nemački meteorolog i klimatolog Mojib Latif.
Klimatolog o globalnom zagrevanju: Treba priznati - vreme je isteklo
Foto: Pixabay
Latif je nemačkoj medijskoj grupi Bajern rekao da ćemo "sa današnjom emisijom gasova staklene bašte, ovaj nivo premašiti za nešto manje od deset godina".
"Ako uzmete u obzir ono što političari sada rade u celom svetu, više smo u smeru za tri stepena. Približavamo se tački u kojoj treba priznati - vreme je isteklo", nastavio je Latif.
Globalno zagrevanje na tri stepena bila bi "katastrofa", naglasio je Latif, ukazujući na to da se uvek činilo da postoje prioritetnija pitanja od zaštite klime kojima se treba baviti.
 
Ministri iz četrdesetak zemalja će na Petersberškom klimatskom dijalogu, koji se održava u ponedeljak i utorak u Berlinu, raspravljati o narednim koracima koje treba preduzeti u borbi protiv klimatskih promena
 
Domaćini sastanka su Nemačka i Egipat. Nemački kancelar Olaf Šolc i egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi trebalo bi da se obrate na sastanku.
 
Sastanak je deo prvih rasprava za određivanje dnevnog reda konferencije UN o klimi COP27, koja bi trebalo da se održi u egipatskom obalskom gradu Šarm el-Šeiku početkom novembra.
  • Vanzemaljac

    18.07.2022 11:24
    Klima se na planeti Zemlji periodicno menjala i jos dok covek nije ni postojao na Zemlji. Menjace se i posle nestanka coveka na planeti Zemlji. I da nema nikakvog zagadjenja, klima bi se opet periodicno menjala na planeti Zemlji.
  • Dr.Laci

    18.07.2022 11:20
    Evo ja verujem Laciki, pogotovo ako je istrazivanje obavio ispred seoskog podruma pica sa komsijama iz iste naucne grane. Bitno je sta ljudi pricaju a ne tamo neki naucnik. Lepo se rashladis pivom i da te bog vidi, kakva klima.
    Pa klima ne postoji ,sve je to svetska zavera.
  • Lacika

    18.07.2022 09:23
    Klima li klima klimatolog
    Izgleda da je navedeni klimatolog, a i njegove istomisljene kolege, zbog "zagrevanja" poodavno u klimakterijumu....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".