Zagreb štedi energente, klima uređaji hlade na 25 stepeni

Grad Zagreb odlučio je da u četiri zgrade Gradske uprave temperatura hlađenja bude povećana sa 22 na 25 stepeni Celzijusa, a uvodi i noćni režim hlađenja.
Zagreb štedi energente, klima uređaji hlade na 25 stepeni
Foto: Pixabay

Očekuje se da će tako biti ostvarena ušteda u utrošenoj energiji od barem 20 odsto.

Te mere su odgovor na nepovoljnu situaciju sa energentima i preporuke za mere štednje Evropske komisije, izjavila je za Hinu portparolka Grada Zagreba Dinka Živalj

Uštedi bi trebalo da doprinese i noćni režim hlađenja, prema kojem se od 18 sati uveče do pet sati ujutro klima jedinice pale samo ako temperatura pređe 35 stepeni Celzijusa.
 
Gradska uprava nije prva koja je najavila štednju na hlađenju. Prethodno je zagrebački Prirodno matematički fakultet (PMF) objavio da uvodi restrikciju električne energije ograničenom temperaturom hlađenja prostorija na najviše 25 stepeni, što će im doneti uštedu 20 odsto struje.
 
Njihov moto je da ne treba čekati ni Evropsku komisiju ni hrvatsku vladu kako bi se racionalno trošila energija. Odluku o ograničenoj temperaturi rashlađivanja prostorija doneo je Kolegijum fakulteta još u maju, a podsetnik je svim zaposlenima poslat 27. juna kada je počeo prvi toplotni talas.
  • V

    23.07.2022 00:30
    To bi i inače i svuda trebalo da bude tako, čak i viša, oko 28 kad je napolju jako toplo. U javnim prostorima je toliko hladno da ne možeš ući znojav a da se odmah ne ukočiš

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin