Zbog otapanja lednika pomerila se granica između Švajcarske i Italije

Visoko u snežnim Alpima zbog otapanja lednika pomerila se granica između Švajcarske i Italije, zbog čega je postala sporna lokacija italijanskog planinarskog doma.
Zbog otapanja lednika pomerila se granica između Švajcarske i Italije
Foto: Pixabay
Granica između ove dve zemlje nalazi se uzduž područja na kojem voda otopljenog snega i leda teče niz obe strane planine, prema jednoj ili drugoj zemlji. Međutim, zbog otapanja lednika Teodul to područje se približilo planinarskom domu Rifugio Guide del Cervino, koji je smešten blizu vrha Testa Grigia (3.480 metara).
Pedesetdevetogodišnji turista Frederik posetio je restoran doma. Jelovnik je na italijanskom, a ne na nemačkom, a cene su u evrima, a ne u švajcarskim francima. Ipak, za pultom poručuje parče pite i pita: "Dakle, da li smo u Švajcarskoj ili u Italiji?"
Ovo pitanje je bilo predmet diplomatskih pregovora koji su započeli 2018. i završili kompromisom prošle godine, s tim da su detalji ostali u tajnosti, piše AFP.
 
Kada je dom izgrađen 1984. godine, njegovih 40 kreveta i dugih drvenih stolova bilo je u potpunosti na italijanskoj teritoriji. Ali sada je dve trećine doma, uključujući većinu kreveta i restoran, tehnički smešteno na jugu Švajcarske.
 
Sporazum oko promene granice sklopljen je u Firenci 2021, ali će informacije o njemu postati dostupne javnosti tek kad ga odobri švajcarska vlada, što se neće dogoditi pre 2023.
 
Ceo problem je počeo nakon otapanja lednika Teodul, koji je između 1973. i 2010. izgubio gotovo četvrtinu svoje mase. Zbog toga je na površinu izbio njegov stenovit deo koji je promenio prvobitni dogovor koji se temeljio na kretanju vode i prisilio Italiju i Švajcarsku da ponovo iscrtaju 100 metara dug deo svoje granice.
 
Alain Wicht, glavni granični zvaničnik u švajcarskoj nacionalnoj kartografskoj agenciji "Swisstopo", rekao je da su ovakva prilagođavanja bila česta i uglavnom su se rešavala poređenjem očitanja geodeta iz pograničnih zemalja, bez uplitanja političara.
 
"Svađamo se oko teritorije koja zapravo ne vredi mnogo. Međutim, u ovom slučaju je pitanje i planinarskog doma koji zemljištu daje određenu ekonomsku vrednost", rekao je Wicht.
 
Njegove italijanske kolege odbile su da komentarišu "zbog složene međunarodne situacije".
 
Takvi sporovi se obično rešavaju razmenom parcela zemlje jednake površine i vrednosti. U ovom slučaju Švajcarska nije zainteresovana da dobije drugi deo lednika. 
 
Zbog godina pregovora odložena je i obnova planinarskog doma jer sela s obe strane granice nisu mogla da izdaju građevinsku dozvolu. Radovi zbog toga neće biti dovršeni na vreme za planirano otvaranje nove žičare uz italijansku stranu planine Mali Materhorn krajem 2023. Staze su dostupne samo iz švajcarskog skijališta Zermatt.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin