Ranije prekoračenje: Planeta Zemlja od danas živi na kredit

Čovečanstvo je sa današnjim danom potrošilo sve prirodne resurse koje Zemlja može da proizvede za godinu dana i time ušlo u "ekološki dug", dva dana ranije nego prošle godine.
Ranije prekoračenje: Planeta Zemlja od danas živi na kredit
Foto: Pixabay
Dan prekoračenja resursa Zemlje je od početka 1970-ih sve ranije, sa izuzetkom 2020. kada je bio 22. avgusta zbog manjeg trošenja resursa usled pandemije.
Svetska organizacija "Global Footprint Network", koja svake godine izračunava taj datum, saopštila je da bi za obnovu svega što je čovečanstvu potrebno od prirode bio potreban biokapacitet 1,75 planete Zemlje
Tri milijarde ljudi živi u zemljama koje proizvode manje hrane nego što troše i ostvaruju manji prihod od svetskog proseka.
 
Takođe, 72 odsto svetske populacije živi u zemljama sa deficitom biokapaciteta i manjim prihodima od svetskog proseka.
 
U saopštenju se ističe da 60 odsto ekološkog otiska planete čine emisije ugljen-dioksida i da se one moraju smanjiti na nulu do 2050. da bi se izbegle brze klimatske promene.
 
Činjenica da prekoračenje resursa traje već 50 godina znači da su ukupni godišnji deficiti proizveli ekološki dug jednak 19 godina regeneracije planete.
 
"Rezultat je rasprostranjena degradacija ekosistema i atmosfera ispunjena gasovima s efektom staklene bašte", navodi se u saopštenju.
 
Dodaje se da bi, kada bi čovečanstvo odložilo Dan prekoračenja resursa za šest dana svake godine, do 2050. godine za potrebe stanovnika Zemlje bili dovoljni resursi jedne planete, a za ispunjenje cilja da se zagrevanje ograniči na 1,5 stepeni Celzijusa Dan prekoračenja bi morao da se pomera za 10 dana.
 
Mogućnosti za ostvarenje tog cilja su brojne i ekonomski su održive, navodi se u saoštenju. Među preporučenim merama su da se prepolovi otpad hrane, unapredi infrastruktura za bicikle i više struje proizvodi iz energije vetra na kopnu.
  • Rile

    29.07.2022 21:35
    Bravo Živkoviću.Stvarno su bitna samo dnevna dešavanja.Pljuvaće nam potomci grobove ako ih uopšte i bude zanimalo ko su im bili pretci idioti.Mislim na komplet ćovečanstvo
  • milenko

    29.07.2022 06:01
    Znam rešenje !
    Doći će papa i izviniće se planeti zemlji za sva sranja, i zemlja će mu 'oprostiti ' hahaha :-( :-(
  • Živković

    28.07.2022 23:07
    Ni jedan komentar na ovo, a Vučić kad pusti vetar bude 300.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.