Ostrvo daje po 15 hiljada evra da privuče stanovnike

Nakon što su neki delovi Italije već odlučili da plate ljudima i tako ih privuku da se dosele, istim putem su krenuli i na Sardiniji.
Ostrvo daje po 15 hiljada evra da privuče stanovnike
Foto: Pixabay
Kako prenosi portal bizlife.rs, novac koji se dobije ne mora se vraćati, jer je namenjen borbi protiv depopulacije ruralnih područja i pružanju privrednih podsticaja za postojeće stanovnike.
Sardinija je poznata po nekim od najvećih, najlepših i najnetaknutijih plaža u Evropi, gradovima prepunim kulture i velikom broju sunčanih dana u godini.
 
Ipak, postoji nekoliko stvari koje treba ispuniti da bi se došlo do novca.
Novac obavezno mora da bude namenjen za kupovinu ili renoviranje kuće, a da biste ispunili uslove, morate se nastaniti u opštini na Sardiniji sa manje od tri hiljade stanovnika i onda na račun leže 15.000 evra.
 
Ukupno je za ovaj projekat opredeljeno oko 46,5 miliona evra što će biti dovoljno za najmanje 3.000 domaćinstava.
 
Ovo nije jedino italijansko mesto sa ovakom ponudom za doseljenike.
 
Naime, prošle godine objavljeno je da će dva italijanska grada platiti zainteresovanim ljudima da se dosele – pod uslovom da prijavljeni imaju, kako je naznačeno, posao koji može da se obavlja na daljinu.
 
Naime, srednjevekovni gradić u Italiji Santa Fiora u Toskani i grad Rieti u regiji Lazio nudili su do 200 evra ili 50 posto ukupne rente ljudima koji se na duže vreme presele u njihove gradove i iznajme stan ili kuću kako bi svoje poslove obavljali na daljinu.
 
Ova privlačna ponuda je deo šire šeme koja cilja na podsticanje ljudi da se presele u nedovoljno naseljene regije i tako udahnu novi život, ali i novac u lokalnu zajednicu.
 
Takođe, tokom pandemije u Italiji, u opštini Ćinkefrondi, gde nije bilo korone, mogla se kupiti kuća za jedan evro.
 
I načelnik malog planinskog sela Bormida u Italiji nudio je 2.000 evra svakome ko odluči da se doseli.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.