Napadač iz Taragone usmrćen u zatvoru na sopstveni zahtev

Napadač koji je ranio četiri osobe i kasnije teško povređen u pucnjavi sa španskom policijom eutanaziran je u zatvoru.
Napadač iz Taragone usmrćen u zatvoru na sopstveni zahtev
Foto: Pixabay
Eugen Sabau (46) pucao je u trojicu svojih kolega u firmi koja pruža usluge obezbeđenja u gradu Taragona na severoistoku Španije, a zatim ranio policajca iz potere.
Nakon što se zabarikadirao u kuću sa arsenalom oružja, jedinica specijalne policije upala je u zgradu, ispalivši u njega nekoliko hitaca.
"Revolveraš iz Taragone", kako su ga nazivali španski mediji, ostao je kvadriplegičar, amputirana mu je jedna noga i imao je hronične bolove.
 
Sudovi su odobrili njegov zahtev za asistiranu smrt nakon što su odbili nekoliko žalbi njegovih žrtava koje su tvrdile da mora da se suoči sa pravdom.
 
Slučaj je čak stigao i do Ustavnog suda Španije, koji je odbio da raspravlja o njemu, rekavši da nije došlo do kršenja osnovnih prava.
 
Španija je legalizovala pomoć pri umiranju pre nešto više od godinu dana. Pre toga, za pomaganje nekome da okonča život pretila je kazna do 10 godina zatvora.
 
Prema pisanju lista Pais, od kada je zakon stupio na snagu 25. juna, najmanje 172 osobe su iskoristile pravo da im se pomogne da umru.
  • ZOZONE

    24.08.2022 17:28
    Podrzavam licno pravo na eutanaziju, a iz istog se protivm abortusu dece. Ukratko, svako ima pravo da odluci za sebe i nema pravo da odlucuje za druge. STOP fasizmu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.