Preminuo Valerij Poljakov, rekorder po najdužem boravku u svemiru

Ruski kosmonaut Valerij Poljakov, koji je postavio rekord u dužini boravka u svemiru - 437 dana, umro je u 80. godini, objavila je u ponedeljak svemirska agencija Roskosmos.

"Poljakov je bio junak Sovjetskog Saveza i Rusije", stoji u saopštenju Roskosmosa.

Ovaj ruski lekar i kosmonaut rođen je u Tuli 27. aprila 1942. Kao lekar je radio u moskovskom Insititutu za biomedicinske probleme, vodećoj sovjetskoj instituciji za svemirsku medicinu.
Sovjetskom svemirskom programu pridružio se ranih sedamdesetih. Kao kosmonaut je osamdesetih i devedesetih u dva navrata leteo na svemirsku stanicu Mir.
 
Za vreme svemirske misije Sojuz TM-18 od 1994. do 1995. u svemiru je proveo ukupno 437 dana, 17 sati i 58 minuta. Još uvek drži svetski rekord u najdužem pojedinačnom boravku u svemiru.
 
U karijeri je Poljakov ukupno na svemirskoj stanici proveo više od 678 dana, obavljajući tamo medicinske eksperimente i skupljajući podatke o uticaju dugotrajnog leta svemirom na ljudski organizam.
 
Napisao je više od 50 naučnih radova o svemirskoj medicini.
  • Realista

    20.09.2022 08:21
    A Srbi...
    ...gledaju i misle se: "ako ovo nije dokaz da Van (H)Alenovi pojasi ubivu, ništa nije..."

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin