Udvostručen broj požara u Amazoniji

U septembru je broj požara u brazilskoj Amazoniji dostigao najviši nivo u zadnjih deset godina, pokazuju podaci brazilskog državnog instituta INPE.
Udvostručen broj požara u Amazoniji
Foto: Pixabay

U Amazoniji je od početka meseca zabeleženo 36.850 upozorenja o požarima – dvostruko više nego u celom septembru prošle godine i najviše od septembra 2010, kada su objavljena 43.933 upozorenja.

Podaci pokazuju da je u avgustu iskrčen 1.661 kvadratni kilometar amazonske prašume, što je za 81 odsto više nego u istom prošlogodišnjem mesecu.

Predsednik Žair Mesijas Bolsonaro ukinuo je mere zaštite okoline, pa je proces uništenja šuma Amazonije dostigao najviši nivo u poslednjih 15 godina, prenose agencije.
 
Amazonija je tek jedna od ukupno sedam rizičnih zona, uz obalnu atlantsku šumu, suvu regiju Katingu na severoistoku, pampu na jugu.
 
Uništavanje brazilske prašume obično se intenzivira u izbornoj godini, budući da je policija sklona da gleda "kroz prste", a drvna industrija pokušava da preduhitri moguću promenu politike očuvanja okoline.
 
Bivši direktor INPE-a Rikardo Galvao napominje da je Brazil nekada bio primer drugima u praćenju šuma, ali je vlada rasformirala nadležne agencije.
  • milenko

    29.09.2022 04:38
    Pohlepa
    Ljudska pohlepa je bezgranična bolest ,a ljudska vrsta je pohlepni parazit na ovoj planeti ! ;)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".