Aktivistkinje se zalepile za stubove koji drže skelet dinosaurusa u Berlinu

Dve ekološke aktivistkinje zalepile su se za stubove koji drže skelet dinosaursa u Prirodnjačkom muzeju u Berlinu.

To su učinile da bi protestovale protiv, kako navode, neuspeha nemačke vlade da se na pravi način bori protiv pretnje od klimatskih promena.

Aktivistkinje su koristile superlepak kako bi se zalepile za stubove koji drže skelet velikog četvoronožnog dinosaurusa koji je živeo pre više desetina miliona godina.
"Za razliku od dinosaurusa, naša sudbina je u našim rukama. Da li želimo da izumremo kao dinosaurusi ili da preživimo?", upitala je jedna od aktivistkinja Karis Konel (34).
 
Druga aktivistkinja Solvig Šinkote (42) rekla je da se, kao majka četvoro dece, plaši posledica klimatskih promena.
 
"Ovaj mirni otpor je sredstvo koje smo izabrali da zaštitimo našu decu od smrtonosnog neznanja vlade", navela je ona.
 
Muzej za sada nije komentarisao ovaj protest, prenosi AP.
 
Aktivistkinje su deo grupe "Ustanak poslednje generacije", koja je poslednjih meseci izvela niz protesta kako bi ukazala na rizik od klimatskih promena, a tokom jednog od njih bacili su pire krompir na sliku Kloda Monea "Stogovi sena" u muzeju Barberini u Potsdamu u Nemačkoj.
 
Kada je u maju ove godine prema licu Da Vinčijeve "Mona Lize" u Luvru poletelo parče torte sa krem-šlagom, srećom se zaustavivši na zaštitnom staklu, malo ko je mogao da pretpostavi da je motiv ovog vandalskog čina u pokušaju mogao da ima bilo kakve veze sa zaštitom životne sredine.
 
Međutim, već narednih nedelja ekološki aktivisti grupacije "Just Stop Oil" koja se bori protiv upotrebe fosilnih goriva, "maskirani" u obične posetioce galerija i muzeja širom Evrope, počeli su da izvode niz diverzija, od kojih je svakako najviše pažnje privuklo nedavno polivanje Van Gogovih "Suncokreta" supom od paradajza.
  • Crveni

    31.10.2022 10:53
    Ostaviti ih tamo i ignorisati, kad ogladne odlepiće se same.
  • Tt

    30.10.2022 22:58
    ..
    Ove budale sto se masovno lepe po nemackoj neko debelo placa da spinuju,kako bi se uveli karbonski novcanici... Previse je ljudi progledalo za ove 3god...dzaba se lepite.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".