Zašto nakit od metala treba čuvati odvojeno

Metali od kojih se izrađuje nakit retko kad su napravljeni od samo jedne vrste metala, a ako fizički dolaze u dodir s drugim nakitom, vrlo verovatno će nastati ogrebotine i oksidacija.
Zašto nakit od metala treba čuvati odvojeno
Foto: Pixabay

"Problem nastaje kad spojite dva metala zajedno, jer ćete stvoriti, u osnovi, bateriju, galvansku ćeliju gde će se ti joni prenositi jedni preko drugih i to će dovesti do korozije. Galvanska ćelija uzrokuje spontane oksidacijsko-redukcijske reakcije, koje rezultiraju udubljenjem i promenom boje nakita, a površina nakita je manje sjajna", rekao je vanredni profesor nauka o materijalima Markus Jang, prenosi Večernji list.

Nakit na bazi bakra najviše je sklon ovakvim vrstama reakcija, ali stavljanje srebra s ostalim metalima može uzrokovati njegovu bržu oksidaciju. Koliko brzo nakit oksidira, zavisi od procentaa legure ili od toga koliko pojedinog metala čini konačni proizvod.
Na primer, kako objašnjava profesor, platina neće potamneti jer u sebi nema običnih metala, ali različite vrste zlata imaju različit sastav.
 
"Ako imate 14-karatno zlato, to je samo 58,5 posto čisto zlato. Preostale komponente su obično kombinacija srebra i bakra u različitim razmerama, zavisno od boje. Ako uzmete u obzir belo zlato, ono ili ima nikl kao leguru ili može sadržati i iridijum, koji je u grupi platine", objasnila je Judit Anderson, profesionalna proceniteljka nakita.
 
Izloženost vazduhu doprinosi oksidaciji, zbog čega se stručnjaci slažu da nakit treba da bude čuvan na čistom i suvom mestu, a najvažnije je da su komadi nakita odvojeni jedni od drugih i da se ne dotiču.
 
Za srebro, zlatarka Amanda Gici savetovala je korišćenje kutija za nakit posebno dizajniranih za metal. Upozorila je i na gomilanje komada u kutiju za nakit gde na kraju završe jedan na drugom u umrse se.
 
Umesto toga, predložila je postavljanje pregrada u veliku kutiju za nakit ili čuvanje predmeta u pojedinačnim plastičnim kesicama. Preporučuje se i korišćenje kutije za nakit obložene tkaninom, koja će uvući svu vlagu u sebe.
 
"Tako gotovo svaka zlatara čuva svoje komade, nikad ih nećete videti na gomili", dodala je.
 
Ako se i dogodi da nakit više nije kakav je nekad bio, najbolje je srebro očistiti pastom za čišćenje srebra, a zlato odneti na profesionalno čišćenje kod zlatara. Bižuteriju možete očistiti sapunom i vodom, nakon toga dobro je obrišite, da bude potpuno suva.

Teme

nakit
  • Tarot Bejb

    10.11.2022 14:12
    Vrlo koristan
    tekst.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin