Ekološki aktivisti pokušali da se zalepe za Munkov "Krik"

Ekološki aktivisti bezuspešno su pokušali da u Nacionalnom muzeju u Oslu zalepe ruke na sliku "Krik", remek-delo norveškog slikara Evdarda Munka, kako bi osudili naftnu industriju u Norveškoj.
Čuvari Muzeja intervenisali su na vreme, a slika sa zaštitnim staklom nije oštećena, navela je policija.
"Vrištim kada ljudi umiru!", izjavio je jedan od dvojice uhapšenih tokom akcije, preneli su norveški mediji.
 
"Vrištim kada političari ignorišu nauku", uzviknuo je drugi.
Taj slučaj je poslednja u nizu akcija ekoloških aktivista u nekoliko velikih muzeja širom sveta, kojima osuđuju nedovoljno brige za rešavanje uzroka klimatskih promena.
 
Današnju akciju su izveli pripadnici grupe "Stop eksploataciji nafte", dok je norveško Ministarstvo kulture taj slučaj ocenilo neprihvatljivim.
 
Norveška je najveći proizvođač nafte u Zapadnoj Evropi i suočava se sa sve većim kritikama zbog toga.
 
Munkovo delo iz 1893. godine postalo je tokom godina simbol anksioznosti modernog čoveka i univerzalnog bola. Slika predstavlja sablasnu siluetu osobe bledog lica koja ispušta krik sa rukama na ušima ispod crvenog uskovitlanog neba u pozadini.
 
Gotovo 100 velikih muzeja širom sveta u zajedničkom saopštenju navelo je da aktivisti koji ciljaju umetničke radove, ozbiljno potcenjuju štetu koju mogu da izazovu.
 
Ekološki aktivisti su nedavno u muzeju u Londonu prosuli čorbu od paradajza na zaštitno staklo iz kojeg su slavni "Suncokreti" holandskog umetnika Vinsenta Van Goga.
 
Aktivisti u berlinskom muzeju su bacili krompir-pire na zaštitno staklo slike "Stogovi sena" francuskog umetnika Kloda Monea.
U muzeju u Hagu aktivisti su gađali sliku "Devojka sa bisernom minđušom", holandskog baroknog slika Johanesa Vermera.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin