I "jači pol" ima svoj praznik: Danas je Dan muškaraca

Međunarodni dan muškaraca obeležava se svake godine 19. novembra.
I "jači pol" ima svoj praznik: Danas je Dan muškaraca
Foto: Pixabay
Ovaj dan se obeležava da bi se istakla "društvena pitanja sa kojima se suočavaju muškarci i dečaci i da bi se skrenula pažnja na njihova dostignuća u ekonomskoj, društvenoj, kulturnoj i političkoj sferi", prenosi RTS.
Za razliku od Međunarodnog dana žena 8. marta, Međunarodni dan muškaraca nije zvanično priznat od strane Ujedinjenih nacija.
 
Iako su ideje o obeležavanju Međunarodnog dana "jačeg pola" postojale još šezdesetih godina prošlog veka, tek 1999. godine je taj dan osmislio i koordinirao dr Džerom Tilaksing sa Univerziteta Zapadne Indije u Trinidadu i Tobagu.
Tilasking je odabrao 19. novembar kao datum, delimično zato što je to bio datum rođenja njegovog oca. Želeo je da istakne važnost dobrih muških uzora i primera.
 
Zvaničnici Uneska dali su pismenu podršku ideji obeležavanja Međunarodnog dana muškaraca. I dok se praznik u Trinidadu i Tobagu obeležava od 1999. godine, danas više od 80 zemalja slavi taj dan, prenosi portal moneycontrol.com.
 
Indijska zagovornica za prava muškaraca Uma Čala, majka dvoje dece, takođe je odigrala važnu ulogu u uspostavljanju Međunarodnog dana muškaraca kao globalnog datuma.
 
Ona je bila pionir u obeležavanju Međunarodnog dana muškaraca u Indiji 2007. ne znajući odakle je taj datum zapravo došao, ali verujući u važnost toga da se taj dan obeleži kao način da se razotkrije zlostavljanje koje muškarci nekada trpe.
 
Tema Međunarodnog dana muškaraca 2022. je "Pomaganje muškarcima i dečacima". Ovaj dan ima za cilj da promoviše pozitivne uzore, prepozna doprinos muškaraca društvu, poboljša odnose polova i fokusira se na pitanja koja obično pogađaju muškarce i dečake.
 
Aktivisti za ljudska prava na današnji dan organizuju razgovore, seminare i radionice na kojima se ističu problemi sa kojima se suočavaju muškarci u društvu. Neke organizacije organizuju i posebne proslave.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin