Da ne trošite više goriva nego što morate: Proverite pritisak u gumama

Jednostavna provera dva puta mesečno donosi uštedu u potrošnji goriva.
Da ne trošite više goriva nego što morate: Proverite pritisak u gumama
Foto: Pixabay
Svake godine u Evropi se potroši tri milijarde litara goriva više, a razlog je - nedovoljan pritisak u gumama automobila.
Prema stručnjacima nemačkog auto-kluba ADAC, pritisak u gumama bi trebalo da se meri na svake dve nedelje. Čak i pola bara niža vrednost od propisane menja vozne karakteristike automobila, npr. produžava se zaustavni put prilikom kočenja, a pogoršava se i prolazak kroz krivine.
Ako je pritisak u gumama previsok, to negativno utiče na udobnost vožnje, a trošenje pneumatika je neravnomerno.
 
Informaciju o tome koliki je ispravan pritisak u gumama možete pronaći na nekoliko mesta: u korisničkom priručniku, na B-stubu vozačevih vrata, na nalepnici u pretincu za rukavice i na veb stranici proizvođača.
 
"Zbog udobnosti proizvođači obično navode samo minimalni pritisak. Povećanje od 0,2 bara u odnosu na navedeni minimalni pritisak jedva je primetno u smislu udobnosti, ali smanjuje potrošnju goriva bez žrtvovanja bezbednosti", savetuje ADAC-ov stručnjak Rupret Miler.
 
Kako navodi, pritisak u gumama najbolje je izmeriti pre vožnje ili nakon nekoliko pređenih kilometara. Idealna spoljna temperatura za merenje je 20 stepeni Celzijusa.
  • tip

    21.11.2022 11:37
    I menjajte filter za vazduh svaka tri meseca. Grad je prepun prašine, a filteri jeftini.
    Razlika u potrošnji između prljavog i čistog fitera može biti i 30-40%
    Ko menja filter vazduha samo kada radi mali servis, taj godišnje baci stotine eura na gorivo ako prelazi ozbiljnu kilometražu.
  • Aleksej

    21.11.2022 09:19
    Hm...
    Pomoglo bi i da nije 200 dinara gorivo, od cega 150 uzima drzava. Za sta, pitam se???
  • Bibendum

    21.11.2022 08:43
    Bravo za tekst
    Većina vozača nema naviku da proveri pritisak, a uštede i bezbednost se drastično povećavaju ovom dobrom navikom. Ako je dvoje u vozilu optimalan pritisak je npr 2.2 bara napred i nazad, a sa 5 ljudi i prtljagom napred 2,6 i 3,2 nazad ( Škoda Superb). Vozite bezbedno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.