Zašto ne treba da uključujete grejanje u automobilu pre vožnje?

Tokom zimskih meseci većina ljudi voli prvo da upali grejanje u automobilu, sačeka malo da se zagreje, pa tek onda krene u vožnju.
Zašto ne treba da uključujete grejanje u automobilu pre vožnje?
Foto: Pixabay
Profesionalni vozači kažu da to nikada ne treba da radite, bez obzira na nisku temperaturu, jer ćete oštetiti vozilo.

Stručnjak za vožnju Džejson Fenske objasnio je kako uključivanje grejanja bez pomeranja automobila zapravo povećava vreme zagrevanja.

Vozilo će se zagrejati tokom spore vožnje i dostići ugodnu temperaturu, piše Dan, pozivajući se na Miror.
 
Pored toga, prethodno zagrevanje može da izazove razblaživanje motornog ulja, gde sirovi benzin prodire u ulje, narušavajući njegova svojstva i na taj način izazivajući povećano habanje.
 
Uklonite led ili sneg sa prozora kako biste bezbedno vozili i krenuli - za samo nekoliko minuta unutrašnjost automobila će se zagrejati, prenosi Večernji list savet stručnjaka.
  • Lufthansa

    02.12.2022 23:32
    0w30
    Sve su ovo gluposti. Kao prvo imam električne grejače koji se pale automatski dok se motor ne ugreje, kao drugo imam i opciju na ključu na daljisnki da ih uključim i pre nego što sednem u automobil, a imam i električne grejače u sedištima koji isto nemaju veze sa ovim. I na kraju krajva automatska četvorozonska klima sama namešta grejanje i hlađenje jedino što prima od unosa je željena temperatura. Valjda su to programirali u fabrici pametnije nego ovaj kopikat tekst iz novina.

    @Aleksej
    Što se tiče rada u mestu, u uputstvu piše da to baš ne treba raditi već odmah započeti vožnju ali lagano, bez većih opterećenja odnosno naglih ubrzavanja i sl. Uputstvo koje su inženjeri pisali. Misliš da trebam tebi verovati radije?
  • pera nevera

    02.12.2022 15:22
    Ako nemate nešto pametno da napišete, ostavite prazan prostor. Ovaj lupa kao otvoren prozor. Baš besmislice.
  • Dejan

    02.12.2022 14:20
    Razblaženo ulje?
    Dakle, leti uopšte ne smemo da vozimo auto jer je ulje konstantno razblaženo zbog visoke temperature. Možda malo pred zoru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin