Istraživanje: Gotovo 8.000 pucnjava u SAD-u povezano s visokim temperaturama

Gotovo 8.000 pucnjava u američkim gradovima poslednjih godina može se pripisati neuobičajeno visokim temperaturama, stoji u novom istraživanju.
Istraživanje: Gotovo 8.000 pucnjava u SAD-u povezano s visokim temperaturama
Foto: Pixabay
Naučnici sa Univerziteta u Vašingtonu kažu da istraživanje sugeriše da bi klimatska kriza mogla doprineti povećanom oružanom nasilju, piše "Gardijan". Istraživanje je objavljeno u časopisu "Jama Network Open".
Više pucnjava se događalo leti pa istraživači kažu da vrućina može povećati agresiju. Novo istraživanje uzelo je u obzir godišnja doba i pokazalo da natprosečne temperature u bilo koje doba godine povećavaju rizik od pucanja.
Studija, najveća do sada o tom pitanju, analizirala je pucnjave u 100 američkih gradova od 2015. do 2020. Naučnici kažu da saznanje da su neuobičajeno visoke temperature povezane s porastom incidenata s vatrenim oružjem može omogućiti da se preventivne mere u zajednici usmere prema toplijim danima.
 
Takođe su rekli da više drveća i zelenih površina može smanjiti oružano nasilje, posebno u najsiromašnijim četvrtima. Poznato je da zelene površine hlade urbana područja i zato sada naučnici istražuju i tu povezanost.
 
Stopa ubistava vatrenim oružjem značajno je porasla od istorijsko najnižeg nivoa u 2014, a 2020. vatreno oružje bilo je vodeći uzrok smrti dece i adolescenata u SAD-u.
 
"Videli smo zaista dosledan sveukupni odnos između temperature i većeg rizika od pucnjava", rekla je dr Vivijan Lajons sa Univerziteta Vašington u Sijetlu, koja je vodila istraživanje.
 
"Kada smo svesni da je verovatnije da će se nasilje vatrenim oružjem dogoditi toplijim danima, bez obzira na godišnje doba, to može pomoći u nastojanjima da se spreči nasilje. Postoji moja zabrinutost, nakon istraživanja, da će nasilje povezano s vatrenim oružjem rasti kako se klimatske promene nastavljaju", rekla je Lajons.
 
Studija iz 2020. kazala je da će porast temperature uzrokovan globalnim zagrevanjem verovatno povećati smrtnost usled saobraćajnih nesreća, nasilja, samoubistava i utapanja, što najviše pogađa mlade.
 
Druga studija, objavljena 2018, tvrdi da su više temperature povezane s povećanjem stope samoubistava. U novom istraživanju utvrđeno je da je u 100 američkih gradova s najvećim brojem pucnjava iz vatrenog oružja 7.973 pucnjave bilo moguće pripisati natprosečnim temperaturama, što čini 6,85 odsto svih pucnjava, piše "Gardijan".
 
Reč je o pucnjavama u kojima je najmanje jedna osoba ubijena ili ranjena. Samoubistva nisu bila uključena u istraživanje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin