Gitarista Hladnog piva među osmoro uhapšenih u Zambiji: Proverava se legalnost postupka usvajanja

Zambijska policija uhapsila je 7. decembra četiri para iz Hrvatske, koji su planirali da usvoje decu iz Konga, saznaje Jutarnji list.
Gitarista Hladnog piva među osmoro uhapšenih u Zambiji: Proverava se legalnost postupka usvajanja
Foto: Pixabay (ilustracija)
Osam građana Hrvatske, potvrđeno je u hrvatskom Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova, još se nalaze u pritvoru.
Uhapšeni su 44-godišnji Damir Magić i njegova 45-godišnja supruga Nadica, gitarista Hladnog piva Zoran Subošić i njegova supruga Azra Imamović Subošić, zaposlena Ustavnog suda, zagrebački veterinar Ladislav Peršić sa suprugom Aleksandrom, te poznati aktivista za ljudska prava Noah Kraljević i njegova supruga Ivona.
Prijatelji uhapšenog gitariste nezvanično su kazali Jutarnjem kako su on i supruga planirali da usvoje dete iz Afrike, te su pre nekoliko nedelja otišli po njega. Vest da su uhapšeni ih je šokirala.
 
Zambijski mediji prenose izjavu policijskog komandira pokrajine Koperbelt, Pisvela Mvembu, koji je rekao da su imigracioni službenici na aerodromu Simon Mvansa Kapvepve uhapsili četiri para hrvatskog porekla nakon dojave koju su dobili, te da dokumenti o usvajanju koje su izdale kongoanske vlasti izgledaju kao da su falsifikovani. Zato u saradnji s kolegama iz Konga proveravaju autentičnost dokumentacije o usvajanju.
 
Jedno dete staro je godinu i tri meseca, a ostalo troje imaju po tri godine.
 
Iz Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske kažu kako su građani Hrvatske još u pritvoru, da se sprovodi istraga, te da još ni za šta nisu optuženi. Pritvoreni su, dodaju, zbog sumnje u valjanost dokumentacije o usvajanju.
 
"Očekuju se odluke zambijskih vlasti. Proverava se legalnost postupka usvajanja", potvrđuju Jutarnjem u hrvatskom ministarstvu.
  • Realista

    24.12.2022 07:47
    @vojvodjanka:
    Da li shvatate koliko uslugu država srbija čini toj deci zarađujući tepsiju bureka na njima? Neće morati da odrastaju u ovom septikusu.
  • R49

    24.12.2022 07:47
    Nazadnjački haos
    Srbija prodaje decu i u isto vreme hoće da uvozi reproduktivni materijal iz Španije.
  • vojvodjanka

    23.12.2022 23:24
    Napredno
    Trenutno 71 dete iz Srbije čeka da bude prodato strancima usvojiteljima iz inostranstva.
    Usvajenje se odvija po sramnom ugovoru sa stranim kompanijama, koji je Srbija potpisala sa sedam stranih kompanija 2019. godine, kada je ministar za rad i socijalna pitanja bio Zoran Đorđević, današnji direktor Pošte Srbije.

    Srbija ekonomski tigar ne može da odgaji 71 dete već ih prodaje !!!
    Nedavno je prodata šestogodišnja Z.M. iz Brezjaka kod Loznice, za čije je usvajanje porodica iz Švedske platila 14.500 evra.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin