Danas je Badnji dan po Gregorijanskom kalendaru

Rimokatolička crkva i sve crkve zapadnog obreda večeras slave Badnje veče, najavljujući sutrašnji Božić, praznik rođenja Isusa Hrista.
Danas je Badnji dan po Gregorijanskom kalendaru
Foto: Pixabay
Badnji dan, pravi porodični praznik, provodi se u pripremama za Ponoćnu misu. Pre odlaska u crkvu, uz mnoštvo različitih običaja, porodica se okuplja za prazničnim stolom.
U katoličkim krajevima večera je obično posna, mnogi čak ne jedu ništa do večere. Dolaze čestitari koji, kao pastiri, najavljuju dolazak Božića, potom se odlazi u crkvu.
Katolički vernici dolaze na poklon jaslama Bogomladenca koje se, tradicionalno, postavljaju u svim hramovima, podsećajući na poklonjenje tri mudraca sa Istoka koji su, prema predanju, stigli u Vitlejem prateći 40 dana najsjajniju zvezdu koja se zaustavila tačno iznad pećine Rođenja.
 
U kućama se postavlja venac-advent, ispleten od slame i borovih grančica, sa četiri crvene sveće koje se pale jedna po jedna, svake nedelje uoči Božića.
 
Tradicionalno, u toku večeri stiže i Deda Mraz, koji ostavlja poklone ispod ukrašenih jelki. 
  • Anti Putin

    24.12.2022 14:21
    @Pero
    24.12.2022 • 11:59
    "Čisto da se zna, danas je Badnji dan i Grcima, Rumunima i Bugarima."

    Pokvarili ste dan rusofilima.
  • Pero

    24.12.2022 11:59
    Čisto da se zna, danas je Badnji dan i Grcima, Rumunima i Bugarima.

    Drugim rečima, 07. januara slave još samo SPC, Ruska pravoslavna crkva i verovatno Vaseljenska Patrijaršija. Mislim da i pravoslavni Ukrajinci sad slave 25. decembra.
  • Pedja

    24.12.2022 11:38
    Drage komsije, ko danas slavi Srecan mu Badnji dan!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".