Italijan ukrao više od hiljadu neobjavljenih rukopisa, pa i od poznatih pisaca

Italijan Filipo Bernardini je priznao da je ukrao više od 1.000 neobjavljenih rukopisa, među kojima su i neki poznati autori.
Italijan ukrao više od hiljadu neobjavljenih rukopisa, pa i od poznatih pisaca
Foto: Pixabay
Kako prenosi BBC, Bernardini se izdavao za predstavnika izdavačkih kuća, kako bi zavarao pisce da mu pošalju rukopise.
Dodaje se da je koristio poznavanje izdavačke industrije, pošto je prethodno bio zaposlen u izdavačkom gigantu "Sajmon & Šuster" u Londonu.
Bernardini (30) se izjasnio da je kriv za prevaru pred sudom u Njujorku, ali njegovi motivi ostaju nejasni, pošto se ukradeni rukopisi nikada nisu našli na internetu, niti je ikada tražio otkup za njih.
 
Presuda Bernardiniju, koga je FBI uhapsio u januaru 2022. godine, rasvetliće misteriju koja godinama muči svet književnosti, između ostalih i poznate pisce, poput Margaret Etvud, Ijana Makjuana i Sali Runi, koji su bili žrtve Italijana.
 
Tužioci su saopštili da je registrovano više od 160 lažnih internet domena.
 
Agenti, urednici i članovi žirija Bukerove nagrade su svi bili žrtve ove prevare, u kojima im je sa lažnih mejl adresa, sličnih zvaničnim izdavačkih kuća, stizao zahtev za slanje rukopisa, među kojima je i onaj dobitnice Bukerove nagrade Margaret Etvud.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin