VIDEO: Neurohirurg čiji je sin poginuo zbog vožnje u pijanom stanju objavio važan savet

Neurohirurg čiji je sin tinejdžer poginuo tokom vožnje u pijanom stanju, detaljno je opisao koliko je stvarno potrebno telu da razgradi alkohol.
Dr Brajan Hoeflinger na TikToku je objavio video koji bi mogao da spasi mnoge živote. Lekar je pred sebe stavio čaše napunjene vodom kako bi rekontruisao zabavu na kojoj se puno pije.
"Recimo da popijete pet pića u prvom satu. Alkohol ulazi u vaš mozak pet minuta od konzumacije i počinje da utiče na vas, ali ono što možda ne znate jeste da vaša jetra metaboliše samo 30 mililitara alkohola na sat", rekao je.
Prema Northwestern Medicine, jetra može u proseku da metaboliše jedno standardno piće na sat.
 
"Trenutno imam 150 mililitara alkohola u svom sistemu, a na kraju sata potrošiću samo 30 mililitara, što znači da će u krvotoku ostati 120", dodao je.
 
 
Kako se zabava nastavlja, tako i lekar oponaša da pije još alkohola. Podsetio je gledaoce da će nakon tri sata zabave tokom koje je konzumirao alkoholna pića, morati da pričeka šest sati da njegovo telo metaboliše alkohol. To je važno jer neki misle da mogu prestati da piju sat ili dva pre polaska i onda voze kući, ali to nije tako.
 
"Bićete pijani do ranih jutarnjih sati. Alkohol se vrlo lako može nakupiti u vašem sistemu i satima neće nestati. Zato - nemojte ulaziti u auto. Nemojte piti i voziti. Pozovite taksi. Najgora stvar koju možete učiniti je da pijete i vozite. Mogli biste povrediti ili ubiti sebe ili, još gore, nekog drugog. Jednostavno nije vredno toga", poručio je.
 
 
Video je pregledan čak 17,2 miliona puta.
  • Lucifer

    07.01.2023 19:27
    Nema frke, ni trezan ne umem da vozim. Pešketrans je zakon.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin