Kada je "pravo vreme" da raskitite jelku?

Doček Nove godine i Božić su prošli, a kako nas još čeka i proslava pravoslavne Nove godine, mnogi su odlučili da "zadrže" novogodišnju dekoraciju u kući.
Kada je "pravo vreme" da raskitite jelku?
Foto: 021.rs
A kada je pravo vreme da raskitite jelku i ima li uopšte pravog tajminga za to?
Iako se u mnogim kućama novogodišnja dekoracija i jelka odlože tek u februaru, prema Feng šui načelima, recimo, to nije dobro, a postoje i razlozi za to, prenosi Bizlife.
Prema ovim tumačenjima, mnogi jelku okite krajem novembra, ili početkom decembra, i ostave je tako skoro dva meseca, što je sasvim dovoljno vremena da se nakupi dosta prašine po ukrasima, koju nije lako očistiti.
 
Neki ipak, za kićenje baš zato ostavljaju poslednje dane decembra, uoči Nove godine.
 
Prema nepisanom pravilu, 12 dana posle Božića, odnosno do 18. januara, sve novogodišnje ukrase treba ukloniti. Prema Feng šuiju, sve što je "obavilo" svoj posao, treba ukloniti iz kuće.
 
Takav je slučaj i sa novogodišnjom dekoracijom, ona pripada novogodišnjim praznicima, koji su uglavnom prošli.
 
Ukoliko ih ne uklonite prema ovom tumačenju- ostajete u prošlosti. Treba razmišljati o budućnosti, o vremenu koje dolazi, a to je proleće, pravilo je koje predviđa Feng šui.
 
Međutim, kako prenosi Mirror, postoje i oni koji su i uoči dočeka Nove godine raspravljali o skidanju božićnih ukrasa, a neki su već to i uradili, nakon katoličkog Božica.
 
Zašto je važna praznična dekoracija?
 
Piholozi su raznim istraživanjima otkrili da ranije ukrašavanje doma u prazničnom duhu budi osećaj sreće, topline i uzbuđenja, a jednako smanjuje teskobu i stres.
 
Stručnjaci tvrde da ako želite da uživate u mirisu pravog bora tokom prazničnih dana trebalo bi ga kupiti na određeni datum, a to je 28. novembar. Izdržaće sve do Nove godine, pa ga treba raskititi posle 1. januara.
 
Borovi obično traju od četiri do šest nedelja ako se čuvaju u dobrim uslovima.
  • pera

    13.01.2023 10:01
    realno
    sto ni neko kitio jelku sa nasom tradicijom nema nikakve veze
  • Zloheb

    13.01.2023 07:30
    Odavno se zna
    Decembar i januar su vreme masovnog kićenja i raskićavanja.
  • Stohadin

    13.01.2023 06:26
    Kićenje
    Davne '91 okićeno ored katolički božić,doček '92,a bogami i '93 bez raskićavanja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin