London će zabraniti upotrebu plastičnog posuđa za jednokratnu upotrebu do kraja godine

Engleska će od oktobra ove godine zabraniti upotrebu plastičnih premeta za jednokratnu upotrebu kao što su pribor za jelo, tanjiri i poslužavnici, u pokušaju da se smanji zagađenje.
London će zabraniti upotrebu plastičnog posuđa za jednokratnu upotrebu do kraja godine
Foto: Pixabay
Plastični tanjiri, činije, podmetači za jednokratnu upotrebu i određene vrste pakovanja od polistirena će takođe biti zabranjeni u restoranima, hotelima i na mestima gde se prodaje hrana za poneti.
Takvi predmeti čine najveći deo otpada u okeanima širom sveta.
Prema navodima ministarstva, Egleska koristi 2,7 milijardi predmeta za jednokratnu upotrebu godišnje, a samo 10 odsto se reciklira.
 
"Ponosna sam na naše napore za ograničenje plastičnog zagađenja i zaštitu okeana", rekla je ministarka za životnu okolinu Tereza Kofi i podsetila na već sprovedenu zabranu upotrebe plastičnih slamčica, kašičica za kafu, štapića za uši.
 
Ona je rekla da je naplata plastičnih kesa učinila da je njihova prodaja pala 97 odsto u glavnim supermarketima.
 
Zabrana se ipak neće odnositi na tanjire, poslužavnike i činije koji se koriste za pakovanje unapred pripremljenih i spakovanih jela u slobodnoj prodaji. Vlada razmatra mogućnost novih mera za upotrebu vlažnih maramica, kao i filtera i kesica za kafu. 
 
Plastično posuđe za jednokratnu upotrebu već je zabranjeno u EU od jula 2021. godine.
 
Nevladina ekološka organizacija Grinpis pozdravila je zabranu "nekih" plastičnih proizvoda, ali je ocenila da je svet preplavljen plastikom i navela da je ova odluka poput korišćenja krpe da se pokupi voda umesto da se zatvori česma.
 
"Potrebno je da vlada donese opsežnu strategiju smanjenja plastike sa ciljem uvođenja sistema ponovnog korišćenja predmeta", navela je ta organizacija.
  • Anastazija

    14.01.2023 16:15
    -
    Vraćamo se opet na temu da je budućnost skromnost i minimalizam kao nekada a u tome leži i smisao života
  • Jasna

    14.01.2023 16:12
    -
    Spašava nas samo što manja upotreba plastike gde god se to može

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.