VIDEO: Policajci koji brane rudnik uglja zaglavili se u blatu

Više od 70 nemačkih policajaca povređeno je u protestima za vreme evakuacije sela Licerat, koja traje od srede, zbog namere energetske kompanije da na tom prostoru proširi rudnik uglja.
Selo Licerat u blizini Kelna biće evakuisano kako bi bilo omogućeno energetskoj kompaniji RVE da kopa lignit, protiv čega je na hiljade ljudi ove sedmice demonstriralo, nakon čega je došlo do sukoba sa policijom.
 
Policija je ranije saopštila da su demonstranti, među kojima su mnogi nosili maske i fantomke, bacali kamenice i molotovljeve koktele.
Povrede su samo delimično posledica nasilja demonstranata, jer su neki od policajaca, između ostalog, izvrnuli članke na blatnjavoj zemlji, a ima i povređenih demonstranata.
Na društvenim mrežama pojavio se snimak na kom se vidi kako su pripadnici snaga bezbednosti naišli na neočekivanog protivnika - blato.
 
Na snimku se vide nemački policajci, u opremi za razbijanje demonstracija, koji su zaglavljani u blatu i padaju po kaljavoj livadi.
 
 
Demonstranti su se okupili na protestu nakon što je regionalni sud u ponedeljak potvrdio raniju presudu o tome da se isprazni selo, čije zemljište i nekretnine sada pripadaju RVE.
 
Frankfurter Algemajne cajtung prenosi da je od početka evakuacije Licerata pokrenuto oko 150 krivičnih postupaka protiv demonstranata, a oni se terete za pružanje otpora policiji, nanošenje fizičkih povreda i narušavanje javnog reda i mira.
 
Portparolka pokreta Licerat Leben, koji je organizator protesta, rekla je da je u sukobu sa policijom dvocifren, a možda i trocifren broj povređenih demonstranata.
 
"Neki od njih su i teško povređeni. Povrede su nanete biber sprejom, pendrecima i napadima policije pesnicama, bilo je dosta slučajeva povreda glave, tako da policija nije samo pojedince udarala u glavu", navela je.
 
Vlada i kompanija RVE tvrde da je ugalj potreban da bi se osigurala energetska sigurnost Nemačke.
 
Ali ekološki aktivisti kažu da je sporazum o proširenju ogromnog otvorenog rudnika Garcvajler u suprotnosti sa međunarodnim obavezama Nemačke da smanji emisije gasova staklene bašte koji zagrevaju planetu i citiraju studije koje sugerišu da ugalj ispod Luetzeratha možda nikada neće biti potreban.
  • miki 21

    16.01.2023 13:36
    Trovanje
    Prvo su trovali i ispirali mozgove ljudima globalnim opasnostima od fosilnih i drugih goriva, ubeđivali u sunce i vetar, a sada kada je zagustilo i preti energetska kriza, tim istim svojim građanima indirektno priznaju da je sve bilo "velika zelena laž", a zarad profita korporacija. Valjanje u blatu policije je nezasluženo, jer su oni samo prosti izvršioci. U blato treba baciti korporacije i njihove "stručne umove" i lažne naučne saradnike.
  • 002211

    16.01.2023 09:06
    Hehehehehehehehehe!!
  • NN

    15.01.2023 20:40
    ...
    Hahahahaha, ,e ovo su odlicne vesti, hahahahaha

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin