Marija Morera proglašena najstarijom osobom na svetu

Marija Morera, koja je rođena 4. marta 1907. godine, proglašena je najstarijom osobom na svetu u Ginisovoj knjizi rekorda, posle smrti francuske časne sestre Andre u 118. godini.
Marija Morera proglašena najstarijom osobom na svetu
Foto: Pixabay
Morera je provela poslednje 22 godine u staračkom domu u Kataloniji, ali je rođena pre skoro 116 godina u San Francisku, manje od četiri godine nakon što su poletela braća Rajt i dve godine pre nego što je počela gradnja Titanika, prenosi CNN.
Morera je rođena godinu dana nakon što su njeni roditelji emigrirali u SAD, ali su osam godina kasnije odlučili da se vrate u Španiju. Prilikom povratka otac joj je umro na brodu od tuberkoloze, a ona je zbog pada na brodu trajno izgubila sluh na jedno uvo, navodi se u Ginisovoj knjizi rekorda.
Morera je u Barseloni provela Prvi svetski rat, Španski građanski rat i Drugi svetski rat, kao i pandemiju Španske groznice, a smatra se da je najstarija osoba koja je uspela da se oporavi od kovida, kojim se zarazila u maju 2020. Ima troje dece, 11 unuka i 13 praunuka.
 
Prema Ginisovoj knjizi rekorda, najdugovečnija osoba ikada je Francuskinja Žana Luiza Kalman, koja je rođena 21. februara 1875, a živela je 122 godine i 164 dana.
  • Darinka

    27.01.2023 10:29
    Bravo Bako!
    Živela Bako!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".