Mravi mogu "namirisati" tumor u uzorku urina

Novo istraživanje je pokazalo da mravi mogu otkriti tumor u uzorku urina zahvaljujući svojim snažnim olfaktornim receptorima.
Mravi mogu "namirisati" tumor u uzorku urina
Foto: Pixabay
U istraživanju se navodi da su mravi Formica fusca otkrili tumore tako što su "mirisali" urin pacijenata.
"Mravi se mogu koristiti kao bio-detektori za razlikovanje zdravih pojedinaca od onih koji imaju tumor. Lako ih 'obučiti' jer brzo uče, veoma su efikasni i nisu skupi za održavanje", izjavila je Patricia d'Etore, autorka istraživanja.
Organska jedinjenja koja se oslobađaju u slučajevima kancerogenih tumora, prisutna su u fiziološkim tečnostima uključujući znoj, urin i dah.
 
Vođa istraživanja i glavni autor Baptist Piquere je sa svojim timom započeo ksenotransplantaciju tumora raka dojke u miševe i omogućio njegovo razvijanje. Nakon toga su naučnici uzeli uzorke urina zdravih i bolesnih životinja kako bi ih analizirali.
 
U istraživanju su mravi uspeli da povežu miris tumora s nagradom tako što su dobijali kap zaslađene vode ispred uzorka urina bolesnog miša. Oni su se zadržavali u blizini urina bolesnih miševa otprilike 20 odsto duže nego u slučaju urina zdravih miševa nakon povlačenja šećerne vode jer su tražili ukusnu poslasticu. 
 
Mravi su "naučeni" novom zadatku u samo tri treninga, odnosno ukupno desetak minuta. To je mnogo brže u odnosu na pse koji otkrivaju rak, jer njihova obuka traje i do šest meseci.
 
"Naučili smo ih da povežu miris raka s nagradom. Pokazali smo da mravi mogu razlikovati urin zdravih i bolesnih miševa. Iznenađeni smo koliko su mravi pouzdani i efikasni", dodala je naučnica.
 
Crni mravi poznati kao Formica fusca žive širom Evrope, kao i u određenim regijama Južne Azije i Afrike.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".