Iran obeležava 44. godišnjicu Islamske revolucije

Desetine hiljada ljude krenule su jutros ka centru Teherana i u druge velike gradove da obeleže 44. godišnjicu Iranske revolucije.
Iran obeležava 44. godišnjicu Islamske revolucije
Foto: 021.rs
Iranski predsednik Ebrahim Raisi treba da se obrati okupljenima na trgu Azadi (sloboda) u glavnom gradu krajem prepodneva. 
Velike proslave događaju se gotovo pet meseci od početka protestnog pokreta podstaknutog smrću mlade Mahse Amini u pritvoru. Nju je privela policija za moral zbog nepridržavanja strogim propisima zemlje o nošenju vela.
U 2021. i 2022. godini ceremonije povodom godišnjice Islamske revolucije iz 1979. su bile ograničene zbog pandemije kovida-19. Vlasti su dozvolile proslave 44. godišnjice koje se, prema navodima televizije, organizuju u 1.400 gradova u zemlji.
 
Na trgu Azadi okupljeni su mahali portretima vrhovnog vođe ajatole Ali Kameneja, osnivača Islamske republike ajatole Ruhole Homeinija kao i popularnog generala Kasema Solejmanija ubijenog u američkom napadu u Bagdadu u januaru 2020, prenosi novinar agencije Frans pres.
 
Oni su uzvikivali slogane "Dole SAD", "Dole Izrael", "Dole Velika Britanija", koji su glavni protivnici Irana od 1979, i pozivali da se podrži "Ujedinjeni, jak i stabilan Iran". Oko ogromnog trga postavljene su rakete Sedžil i dronovi Šahed 136, iranske proizvodnje.
 
Proslava se organizuje u vreme kada je zemlja uzdrmana protestnim pokretom koji deluje od smrti Mahse Amini 16. septembra. Prema navodima vlasti, stotine osoba među kojima su i pripadnici bezbednosnih snaga, ubijeno je u toku tih demonstracija koje su splasnule poslednjih nedelja. Hiljade ljudi među kojima su i ličnosti iz kulture, advokati i novinari uhapšeni su.
 
Povodom godišnjice revolucije vlasti su objavile da će biti oslobođeno više zatvorenika. Jedna od njih je francusko-iranska istražiteljka Fariba Adelhan, koja je uhapšena u Iranu u junu 2019. i osuđena na pet godina zatvora zbog narušavanja nacionalne bezbednosti. 

Teme

Iran

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".