VIDEO: Na deonici u Estoniji zabranjeno je korišćenje pojasa u automobilu - i to s dobrim razlogom

Vezivanje sigurnosnim pojasem ne samo da je obaveza i da je nekorišćenje kažnjivo zakonom, već je decenijama zaslužno za hiljade spasenih života.
VIDEO: Na deonici u Estoniji zabranjeno je korišćenje pojasa u automobilu - i to s dobrim razlogom
Foto: Pixabay
Njegova efikasnost u spasavanju života i minimalizovanju povreda, dakle, više je nego dokazano, ali još ima mnogo vozača i putnika koji ga ne koriste. U Srbiji kazna za nekorišćenje pojasa iznosi 10.000 dinara.
Međutim, iako je u većini svetskih zemalja vezivanje pojasem u automobilu obavezno, postoje i države gde vezivanje nije označeno obaveznim već je prepušteno izboru vozača i putnika.
To su Avganistan, Angola, Bolivija, Bangladeš, Nigera, Liberija, Burkina Faso, Gvineja Bisau, Komori, Maldivi, Šri Lanka, Jemen, Kukova Ostrva, Maršalska Ostrva, Mikronezija, Nauru, Palau, Sao Tome i Prinsipe, Solomonova Ostrva, Togo, Tonga i Tuvalu.
 
Ali, da li ste znali da u jednoj zemlji Evrope postoji put na kom možete biti kažnjeni ako koristite sigurnosni pojas?
 
Nalazi se u Estoniji i koliko se god činilo neverovatnim, s obzirom na to da je i u toj baltičkoj državi vezivanje obavezno, vlasti su postavile zakonsku obavezu koja sprečava korišćenje ovog pasivnog sigurnosnog elementa i to upravo zbog sigurnosti putnika u vozilu.
 
 
Deonica prolazi preko Baltičkog mora i povezuje ostrvo Hiiuma s kopnenim delom Estonije i reč je o najdužem putu na ledu u Evropi, dužine oko 26 kilometara. Ovaj put proteže se preko zaleđene površine Baltičkog mora.
 
Obično je otvorena od kraja januara do kraja marta kada je led dovoljno debeo da izdrži težinu vozila.
 
Na tom putu nema mostova ili konstrukcija koje drže samu saobraćajnicu, a automobili bukvalno cirkulišu na debelom sloju leda koji nastaje kada se more smrzne zbog niskih temperatura.
Razlog zbog kog je upotreba sigurnosnih pojaseva zabranjena je skraćivanje vremena izlaska vozača u slučaju nesreće, kao i olakšavanje spasavanja unesrećenih u slučaju pucanja leda u bilo kom delu puta.
 
Osim toga, na ovom putu promet vozila je ograničen u razmacima od tri minuta, što eliminiše mogućnost sudara.

Teme

pojas
  • Teodosije III

    15.02.2023 17:33
    Vozio sam se preko leda na Kamskom jezeru na Uralu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin