Kada seckate hranu, često na dasci ostanu fleke: Kako da ih se rešite

Postoje trikovi koji će otkloniti mrlje na plastičnoj dasci za sečenje bez muke i bez korišćenja agresivnih deterdženata.
Kada seckate hranu, često na dasci ostanu fleke: Kako da ih se rešite
Foto: Pixabay
Paradajz, crvena paprika ili peršun: sve to može prouzrokovati pojavu tvrdokornih fleka na dasci za sečenje. Srećom, postoje načini da ih uklonite. Za početak, važno je temeljno očistiti dasku nakon svakog korišćenja.
To se može učiniti ručno i deterdžentom ili u mašini za posuđe. Nakon toga, takođe je važno da se daska za sečenje dobro osuši. Ogrebotine uzrokovane sečenjem mogu izazvati gomilanje bakterija, a to svakako treba izbeći.
Više dasaka
 
Kako bi se sprečio prenos takvih bakterija, Nutricionistički centar SAD-a preporučuje upotrebu više dasaka za sečenje za različite namirnice. Najbolje je koristiti drugu dasku za svaku vrstu hrane. Rad s različitim bojama može olakšati, pa tako koristite crvenu dasku za meso, belu za hleb, zelenu za povrće, plavu za ribu i žutu za živinu.
 
Na taj način tačno znate koja je daska za sečenje koje vrste namirnica, nećete ih mešati i izbeći ćete unakrsnu kontaminaciju.
 
Naravno, možete se zadržati i na jednoj dasci, ali u tom slučaju je izuzetno važno dobro je očistiti i osušiti pre nego što na njoj krenete da sečete sledeću namirnicu, ali ako ste uprkos tome na dasci primetili fleke koje se ne ispiraju, pokušajte da ih se rešite prirodnim sredstvima koje većina ljudi ima u domaćinstvu.
 
Soda bikarbona
 
Koliko god dobro oprali dasku za sečenje, može se dogoditi da je fleka toliko duboka da je potrebno više vremena za njeno uklanjanje. Tu na scenu dolazi soda bikarbona. Napravite pastu od jednakih delova sode bikarbone, vode i soli i rasporedite je po uflekanom delu.
 
Sunđerom ili četkom za suđe pređite preko mrlje i dobro isperite. Na kraju operite dasku ručno ili u mašini za posuđe, prenosi 24sata.hr.
 
Limunov sok
 
Limunov sok takođe može biti od pomoći protiv tvrdokornih fleka. Pogotovo ako ga kombinujete sa solju, vrlo je efikasana. Pospite so na fleku i isecite limun na pola. Uzmite pola limuna i iscedite sok preko fleke.
 
Ostavite da se upija desetak minuta. Uzmite drugu polovinu limuna i utrljajte je preko smese soli i soka. Na kraju isperite toplom vodom. Ako vam ovi saveti nisu pomogli, onda je vreme za kupovinu nove daske.

Teme

fleke

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin