Aktivisti u Berlinu posuli crnu tečnost na spomenik sa tekstom Ustava

Klimatski aktivisti izazvali su negodovanje među nemačkim političarima jer su u Berlinu posuli crnu tečnost na spomenik sa ugraviranim tekstom Ustava, koji se nalazi u blizini Bundestaga.

"Spomenik sa našim Ustavom je umrljan. To me ljuti i nemam razumevanja za takvu akciju", izjavila je predsednica poslaničke grupe socijaldemokrata u Bundestaga Berbel Bas.

Ekološka grupa "Poslednja generacija", koja stoji iza mnogih akcija za podizanje svesti o globalnom zagrevanju, objavila je video snimak na društvenim mrežama na kojem se vidi kako ljudi u narandžastim zaštitnim prslucima posipaju crnu tečnost na staklene ploče sa ugraviranim tekstom Ustava.
Aktivisti su potom lepili plakate sa sloganom "Nafta ili ustavna prava?".
 
Priroda tečnosti još nije identifikovana, saopštila je policija.
 
Učestvovalo je šest aktivista, njihov identitet je zabeležen i podnete su žalbe, izjavio je portparol policije.
 
Aktivisti su rekli da protestuju zbog upotrebe fosilnih goriva u Nemačkoj i podsećaju vladu na njenu ustavnu dužnost da hitno reaguje na globalno zagrevanje jer zemlja teži klimatskoj neutralnosti tek 2045. godine.
 
Grupa "Poslednja generacija" privukla je pažnju poslednjih meseci sa nekoliko akcija građanske neposlušnosti, blokiranjem glavnih puteva ili bacanjem različitih supstanci na slike u muzejima.
  • Spremačica

    06.03.2023 01:38
    @Vidra
    Neka ribaju, to je pošten posao za koji su tamo pošteno plaćene. I ja sam spremačica i nisam "sirota", ne treba mi tvoje sažaljenje! Ovo što su aktivisti uradili je za viši cilj koji ti ne možeš da vidiš jer treba izvući glavu iz guzice.
  • Vidra

    05.03.2023 12:17
    budale
    I onda će sirote spremačice to da ribaju dok "aktivisti" hrču do 2 popodne u svojim udobnim krevetima. A'su im ga šuknuli...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin