Naučnici napili miševe - da bi napravili injekciju protiv mamurluka

Naučnici Southwestern Medical Centra u Teksasu kreirali su injekciju hormona koja može dramatično ubrzati oporavak od mamurluka.
Naučnici napili miševe - da bi napravili injekciju protiv mamurluka
Foto: Pixabay
Istraživači su eksperimentima na miševima otkrili da im je doziranje faktora rasta fibroblasta 21 (FGF21) upola smanjilo vreme potrebno da se otrezne.
Poznato je da FGF21 štiti od negativnih efekata alkohola tako što ga brže razgrađuje i pokreće mozak. Istraživači s Univerziteta Southwestern iz Teksasa dali su miševima "preteranu" dozu etanola, što je ekvivalentno konzumiranju alkohola kod ljudi.
Miševi su izgubili svoj "refleks ispravljanja" - sposobnost tela da se ispravi kada alkohol dovede do poremećaja ravnoteže. Miševima kojima nedostaje FGF21 trebalo je više vremena od ostalih miševa da povrate svoj refleks ispravljanja i ravnotežu.
 
Hemikalija, koja se prirodno nalazi u jetri, šalje signale mozgu da se zaštiti od štetnih efekata alkohola.
 
Doktor Steven Kliver sa Univerziteta "Texas Southwestern Medical Center", rekao je da povećanje nivoa FGF21 u telu injekcijom "može dramatično ubrzati oporavak od intoksikacije".
 
"Otkrili smo da jetra nije uključena samo u razgradnju alkohola. Takođe šalje hormonski signal mozgu da ga zaštiti od štetnih efekata intoksikacije, uključujući i gubitak svesti i koordinacije", pojasnio je.
 
Studija je objavljena u časopisu "Cell Metabolism".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin