Čuveni dvorac zbog Bregzita više ne organizuje venčanja

Čuveni dvorac iz "Dauntonske opatije" zbog Bregzita više ne nudi venčanja zbog manjka osoblja.
Čuveni dvorac zbog Bregzita više ne organizuje venčanja
Foto: Pixabay
Dvorac u južnoj Engleskoj, gde je snimana drama iz početka 20. veka o životima aristokrata i njihovih slugu, suočava se sa ozbiljnom manjkom osoblja.
Manjak radnika iz Evropske unije razlog je zbog čega je vlasnica Fiona Karnarvon obustavila glavnu delatnost dvorca - organizovanje većih venčanja.
"Ne možemo više da ponudimo veća venčanja zbog Bregzita", rekla je Karnarvon, grofica koja je vlasnica dvorca sa suprugom, osmim grofom od Karnarvona.
 
Viktorijanski dvorac se nalazi na imanju od 5.000 hektara. Nekad se u sezoni održavalo oko 25 venčanja s više od 100 zvanica. Venčanja s dvadesetak zvanica i dalje su moguća, ali su mnogo manji deo posla.
 
Prihodi od drugih delova poslovanja Highclere-a, kao što je njegova suvenirnica, takođe su pali, za šta Karnarvon kaže da odražava ne samo Bregzit, već i udar na ugostiteljsku industriju zbog kovida-19 i porasta životnih troškova.
 
Highclere je prestao da nudi i popodnevni čaj zbog nedostatka osoblja, a suvenirnica je prestala da isporučuje u zemlje EU, što je bilo oko trećine ukupnog poslovanja prodavnice, zbog povećanih troškova kurirske službe i administracije nakon izlaska iz EU, kaže Karnarvon.
 
Ključna radna snaga studenata iz EU-a, koji pohađaju univerziteta u Britaniji, a koji su bili dostupni za rad tokom venčanja, više nije dostupna, rekla je Karnarvon.
 
Broj studenata iz EU-a koji su primljeni na britanske univerzitete pao je 50 posto u 2021, a prijave su pale 40 posto, delimično zbog neizvesnosti koju je stvorio Bregzit, rekla je prošle godine služba za upis na univerzitete UCAS.

Otkako je napustila Evropsku uniju, Britanija se suočila s nedostatkom radnika u različitim područjima kao što su proizvodnja, građevinarstvo i logistika.

Budući da se Britanija i dalje može pohvaliti višom stopom zaposlenosti i nižom nezaposlenošću od većine zemalja EU-a, poslovne grupe teraju vladu da ublaži imigracijska pravila nakon Bregzita.
  • Neko

    17.03.2023 13:40
    Jeftina radna snaga
    Pa kad neće niko da radi za kikiriki. Lako je bilo kad ste uvozili jeftine poljake. Tad ste zgrtali ogroman novac preko ledja običnih ljudi koji jedva sastaljali kraj sa krajem. Bando jedna kolonistička.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.