Kanada prošle godine uvećala broj stanovnika za više od milion

Broj stanovnika u Kanadi je po prvi put prošle godine porastao za više od milion ljudi, skoro u potpunosti zahvaljujući međunarodni migracijama, saopštila je vlada.
Kanada prošle godine uvećala broj stanovnika za više od milion
Foto: Pixabay
Stanovništvo zemlje povećalo se sa 38.516.138 na 39.566.248 ljudi, prema zvaničnim kanadskim statistitičkim podacima. Porast od 2,7 odsto predstavlja i najveću godišnju stopu rasta stanovništva Kanade od 1957. godine.
Povećanje stanovništva je delimično podstaknuto naporima vlade da regrutuje migrante u zemlju, kako bi se ublažio nedostatak radne snage, navela je kanadska statistika.
Zemlja u velikoj meri zavisi od migracija koje treba da pruže podršku stanovništvu koje je sve starije.
 
Statistički zavod Kanade je saopštio i da porast broja stalnih i privremenih imigranata može takođe da predstavlja dodatne izazove za neke regione zemlje u vezi sa stanovanjem, infrastrukturom i transportom, kao i pružanjem usluga stanovništvu.
 
Međunarodne migracije čine skoro 96 odsto rasta stanovništva, navodi se u saopštenju. Premijer Džastin Trudo ulaže napore da privuče više imigranata u zemlju otkako je došao na vlast 2015, a prošle godine je vlada objavila plan da do 2025. primi pola miliona imigranata godišnje.
 
Kanadska vlada prihvata i ljude pogođene sukobima, kao što su rat u Ukrajini, humanitarna kriza u Avganistanu i zemljotresi u Turskoj i Siriji.
 
Ako bi Kanada održala povećanje od 2,7 odsto svake godine, njeno stanovništvo bi se udvostručilo za 26 godina, dodala je vlada. Prethodni najveći porast stanovništva u Kanadi, 1957. godine, došao je u kontekstu "bejbi buma" posle Drugog svetskog rata i kretanja izbeglica nakon Mađarske revolucije.
  • aleksandar

    24.03.2023 11:39
    Migranti
    Kod nas, i pored migranata - sve manje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin