VIDEO: Američki profesor će živeti pod vodom 100 dana

Profesor s Univerziteta Južna Florida Džo Dituri namerava da živi 100 dana pod vodom i tako će pokušati da obori svetski rekord.
Aktuelni rekord za vreme provedeno ispod površine vode iznosi 73 dana, a profesor Dituri namerava da ga nadmaši. Njegov cilj je vezan za nauku, jer želi da utvrdi kako ljudsko telo reaguje na dugotrajnu izloženost ekstremnom pritisku. Zbog toga će profesor boraviti u staništu površine 9,3 metra na dubini od devet metara u Ki Largu na Floridi.
Njega će konstantno pratiti medicinski tim koji će izveštavati o zdravstvenom stanju 55-godišnjeg profesora tako što će ga posećivati i obavljati niz testova. Dituri će biti podvrgnut psihosocijalnim, psihološkim i medicinskim testovima uključujući krv, ultrazvuk i elektrokardiogram, kao i testove matičnih ćelija.
 
"Ljudsko telo nikada nije bilo toliko dugo pod vodom, tako da ću biti pažljivo praćen. Ovo istraživanje će ispitati sve načine na koje ovo putovanje utiče na moje telo, ali moja nulta hipoteza je da će doći do poboljšanja mog zdravlja zbog povećanog pritiska", rekao je profesor.
 
Dituri svoju teoriju zasniva na zaključcima istraživanja u kojem su se ćelije izložene povećanom pritisku udvostručile za pet dana. To ukazuje da povećani pritisak može pomoći ljudima da produže svoju dugovečnost i spreče bolesti povezane sa starenjem.
 
On je 28 godina služio u američkoj mornarici kao oficir za ronjenje. Nakon što se penzionisao 2012. godine, nastavio je obrazovanje na pomenutom univerzitetu kako bi stekao doktorsku diplomu i naučio više o traumatskim povredama mozga.
 
"Mnoga moja braća i sestre u mornarici su pretrpeli povrede mozga, a ja sam želeo da naučim kako im se može pomoći. Znao sam da hiperbarični pritisak može povećati cerebralni protok krvi i pretpostavio sam da bi se mogao koristiti za lečenje traumatskih povreda mozga. Pretpostavljam da bi se primena poznatih mehanizama delovanja hiperbarične medicine mogla koristiti za lečenje širokog spektra bolesti", kazao je Dituri.
Tokom svoje misije profesor će testirati nove tehnologije poput alata veštačke inteligencije koji je razvio kolega, a koji može da pregleda ljudsko telo u potrazi za bolešću i odredi da li su potrebni medikamenti.
 
"Sve što nam je potrebno da preživimo nalazi se ovde na planeti. Verujem da se lek za mnoge bolesti može naći u neotkrivenim organizmima u okeanu. Kako bismo ih otkrili, potrebno nam je više istraživanja", zaključio je Dituri.
  • Visoki napon

    26.03.2023 19:27
    @Banderaš
    Ti si moj idol. :)
  • Banderaš

    26.03.2023 14:55
    Nije to ništa profesore
    Ništa to nije, Srbi žive više od 30 godina u septičkoj jami, tako da tvojih 100 dana dodje kao zabava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.