Grenland odlučio: Zadržaće letnje računanje vremena

Stanovnici Grenlanda proteklog vikenda poslednji put su pomerili satove za jedan sat unapred jer će letnje računanje vremena zadržati tokom cele godine.
Grenland odlučio: Zadržaće letnje računanje vremena
Foto: Pixabay
Parlament Grenlanda, Inatsisartut, izglasao je to 24. novembra prošle godine.
Za razliku od većeg dela Evrope, na Grenlandu neće pomerati kazaljke kada bude vreme za zimsko računanje vremena.
Tamošnji zvaničnici navode da će stanovnici Grenlanda tako imati sat vremena više dnevnog svetla popodne.
 
"Promena vremenske zone označava uzbudljiv novi početak, jednaku vezu sa Severnom Amerikom i Evropom i priliku da se uspori u svetu koji se brzo razvija", navodi se u saopštenju tamošnje vladine Kancelarije za turizam.
 
Geografski, retko naseljen Grenland pripada severnoameričkom kontinentu, ali geopolitički Evropi.
 
Grenland je samoupravna autonomna teritorija pod suverenitetom Danskog Kraljevstva, a njegov najjužniji deo je više od 3.200 kilometara udaljen od Kopenhagena.
  • Ivan

    29.03.2023 12:26
    Nadam se da će i kod nas zadržati trajno letnje računanje. Mnogo je bolje imati duži dan nego noć,dosta nam je mraka.
  • NS

    28.03.2023 14:19
    Bravo za Grenland, ma šta im to značilo. Nadam se da će i kod nas ostati letnje računanje, da nam dan zimi malo duže traje.
  • Lopovska posla

    27.03.2023 15:31
    Ako im to ne pomogne ne znam šta će.U mestu Nuuk na Grenlandu u decembru sunce izlazi oko pola 12 a zalazi oko pola 4 popodne.U junu je obrnuta situacija noć im traje oko 4 sata.Inače čitava ova priča o letnjo-zimskom računanju vremena je merodavna za zemlje oko 45 paralele.U Najrobiju,Kenija varijacija dužine dana leto-zima je oko pola sata,sviće ujutru oko 6,zalazak sunca je oko 6 popodne cele godine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin