Najnovija studija: Svetska populacija biće 8,8 milijardi pre sredine veka, a zatim će brzo opasti

Najnovija studija Rimskog kluba, predviđa da će prema trenutnim trendovima, svetska populacija dostići 8,8 milijardi pre sredine veka, a zatim brzo opasti.
Najnovija studija: Svetska populacija biće 8,8 milijardi pre sredine veka, a zatim će brzo opasti
Foto: Pixabay
To ukazuje da populaciona bomba zbog koje se dugo strahovalo, možda neće eksplodirati, piše Gardijan i dodaje da bi vrhunac mogao doći i ranije ako vlade preduzmu progresivne korake za rast prosečnih prihoda i nivoa obrazovanja.
Kako se navodi, nove prognoze su dobra vest za globalno okruženje. 
 
Kada se demografska erupcija prevaziđe, pritisak na prirodu i klimu bi trebalo da počne da jenjava, zajedno sa povezanim društvenim i političkim tenzijama.
Međutim, autori upozoravaju da samo pad nataliteta neće rešiti ekološke probleme planete, koji su već ozbiljni na nivou od 7,8 milijardi stanovnika i prvenstveno su uzrokovani prekomernom potrošnjom bogate manjine.
 
Opadanje broja stanovnika, takođe, može stvoriti nove probleme, kao što je smanjenje radne snage i veći pritisak na zdravstvenu zaštitu povezan sa starenjem društva.
 
Jedan od autora izveštaja, Ben Kalegari, rekao je da su nalazi razlog za optimizam - ali da postoji začkoljica.
 
"Ovo nam daje dokaz da verujemo da populaciona bomba neće eksplodirati, ali se i dalje suočavamo sa značajnim izazovima iz perspektive životne sredine", istakao je.
 
Prema Kalegarijevim rečima, potrebno nam je mnogo truda da se pozabavimo trenutnom razvojnom paradigmom prekomerne potrošnje i prekomerne proizvodnje, koji su veći problemi od populacije.
 
Prethodne studije su predviđale mračniju sliku. Prošle godine, UN su procenile da će svetska populacija dostići 9,7 milijardi do sredine veka i nastaviti da raste nekoliko decenija nakon toga.
 
Novu projekciju, koja je danas objavljena, izradile su institucije Svet za sve - grupa vodećih ekoloških naučnih i ekonomskih institucija, uključujući Potsdamski institut za istraživanje uticaja klime, Stokholmski centar za otpornost i Norvešku poslovnu školu BI.
 
Izveštaj je zasnovan na novoj metodologiji koja uključuje društvene i ekonomske faktore koji imaju dokazan uticaj na natalitet, kao što su podizanje nivoa obrazovanja, posebno za žene i povećanje prihoda.
  • .

    30.03.2023 21:46
    Stanovništvo "regulišu" biološkim ratom (svi se pravimo da se on nije desio) i običnim ratovima.
    A realno, da svi imaju dobar životni standard i visoko obrazovanje, populacija bi se prepolovila bez ikakvih genocida.
    Sad je pitanje kome odgovara tuđe siromaštvo, stradanja i ratovi?
    Pa, možda najvećim ratnim profiterima koji ratuju u svojim "mirovnim misijama" širom planete.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.