Zašto glasačke kutije u Crnoj Gori nisu providne?

Glasačke kutije na biračkim mestima u Crnoj Gori, za razliku od onih u Srbiji, nisu providne.

Razlog za to je debljina papira koji se koristi za izradu glasačkih listića, objasnila je za N1 izvršna direktorka podgoričkog Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) Ana Nenezić.

Prema njenim rečima, posmatračke misije su pre nekoliko godina zatražile da glasačke kutije više ne budu providne, jer je zbog papira koji se koristi za štampanje glasačkih listića bilo veoma lako videti za koga je birač glasao.

"Gramaža papira za glasačke listiće razlikuje se od države do države, a u Crnoj Gori je vrlo tanka. S obzirom na to da se od toga nije moglo odstupiti, pre svega iz finansijskih razloga, izneli smo zahtev da se glasačke kutije zaštite i da više ne budu providne. Zahtev je usvojen, pa je na taj način obezbeđena tajnost glasanja“, istakla je Nenezić.
 
Na pitanje zbog čega su glasačke kutije baš u plavoj boji, sagovornica N1 nije mogla da da precizan odgovor.
 
"Sumnjam da su oni tom pitanju strateški pristupali, pretpostavljam da su našli papir koji nije providan i njime prelepili providne kutije koje su ranije korišćene. Znajući kako stvari ovde funkcionišu, verujem da im je tako bilo najlakše i najjeftinije“, zaključila je Nenezić.
  • zztop

    02.04.2023 12:28
    U srbiji su glasačke kutije providne kao što su i glave birača providne i vidi se za koga će glasat , a za neodlučne tu je pomoć SNS-ovaca
  • Banderaš

    02.04.2023 11:41
    Srpska tupavost
    "Kada bi se glasanjem nešto moglo promeniti,političari bi ukinuli glasanje".
    Naivno je srpsko razmišljanje da će providna kutija doprineti pravednosti.
    Dobro se sećamo punih džakova sa glasačkim listićima Tome Nikolića na trotoaru iza prodavnice koji su čekali da budu zamenjeni sa pravim glasačkim listićima.
    Srbi su jako naivan,veoma nepismen i tupav narod.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin