Počinje jedna od najvećih aukcija nakita, poreklo bogatstva baca senku na prodaju

Aukcijska kuća Kristi od srede pokreće onlajn aukcijsku prodaju nakita koji je pripadao austrijskoj milijarderki Hajdi Horten, čiji se suprug, nemački poslovni čovek, obogatio za vreme nacista.
Počinje jedna od najvećih aukcija nakita, poreklo bogatstva baca senku na prodaju
Foto: Pixabay
Više od 700 komada nakita koji su bili u vlasništvu te austrijske mecene (1941-2022) nalaze se u ovoj kolekciji čija vrednost je procenjena na više od 150 miliona dolara.
Četiri stotine lotova će biti predstavljeno u sali u Ženevi 10. i 11. maja, a ostatak će biti stavljen na onlajn prodaju od 3. do 15. maja i zatim u novembru.
Ova prodaja bi mogla da zaseni ranije rekorde kuće Kristi ostvarene prilikom prodaje predmeta koji su pripadali glumici Elizabet Tejlor 2022. godine i kolekciji "Maharadže i mogulski sjaj" 2019. godine koje su obe prevazišle zaradu od 100 miliona dolara.
 
"Ovo je istorijski trenutak za kuću Kristi", rekla je Antea Pers, predsednica Kristija za region Evrope, Afrike i Bliskog istoka.
 
Među ponuđenim artiklima će biti izvanredni komadi iz 20. veka koje su potpisali Kartje, Hari Vinston, Buaven i Van Klif i Arpel, kao i velika selekcija perli, komada od žada i kreacija Bulgari iz 1970-ih, 1980-ih i 1990-ih.
 
Austrijska milijarderka umrla je u junu 2022. godine nekoliko dana pošto je u Beču otvorila privatni muzej umetnosti gde je predstavljena njena umetnička kolekcija. Prema Forbsu njeno bogatstvo je iznosilo 2,9 milijardi dolara.
 
Ona je rođena u Beču, bila je ćerka gravera, radila je u advokatskoj kancelariji pre nego što je pohađala školu za hotelijerstvo. Prema kući Kristi, srela je svog budućeg supruga, više od 30 godina starijeg od nje, dok je bila na odmoru sa roditeljima u jednom austrijskom selu i udala se za njega 1966. godine.
 
Horten, vlasnik jednog od najvećih robnih kuća u Nemačkoj, umro je 1987. u Krolju, u švajcarskom kantonu Tičino, gde se nalazi fondacija koja nosi njegovo ime.
 
Fondacija ga opisuje kao preduzetnika obdarenog oštrim smislom za socijalnu odgovornost koji je krajem 1950-ih pokrenuo prvi nemački supermarket. Na vebsajtu kantona Tičino navodi se da je on izgradio svoju imperiju od 1930-ih.
 
On je 1936, tri godne posle dolaska Adolfa Hitlera na mesto nemačkog kancelara, preuzeo tekstilnu kompaniju Alsberg sa sedištem u Duizburgu posle bekstva njenih jevrejskih vlasnika, posle čega je preuzeo više drugih prodavnica koje su pripadale Jevrejima pre rata.
 
"Posle kraja Drugog svetskog rata uhvatili su ga Britanci i internirali do 1948. u ustanovi na zapadu Nemačke“, navodi se u saopštenju kantona Tičino.
 
Prema izveštaju koji su u januaru 2022. objavili istoričari koje je unajmila fondacija Horten, među kojima je bio i Peter Heres, on jeste bio član nacističke partije, pre nego što je isključen i komitet za denacifikaciju ga je potom oslobodio odgovornosti.
 
Međutim, poreklo njegovog bogatstva koje je njegova supruga nasledila baca senku na ovu veliku aukcijsku prodaju i neki istoričari su je kritikovali u medijima.
 
Aukcijska kuća Kristi je na svom vebsajtu istakla da je "trgovinska praksa Hortena tokom nacističke ere tokom koje je kupovao jevrejske firme prodavane pod prisilom dobro dokumentovana".
 
Ta aukcijska kuća navodi da će sredstva od prodaje ići Fondaciji Hajdi Horten osnovanoj 2021. da podrži istoimenu kolekciju, kao i za medicinska istraživanja, zaštitu dece i druge filantropske aktivnosti koje je bogata naslednica podržavala decenijama.
 
Kristi će "znatan deo" svoje zarade od provizije dati organizaciji koja finansira istraživanja i obrazovanje o holokaustu.
  • "Milost" na delu

    01.05.2023 10:55
    Svaki taj komad nakita ili čega god, nosi energiju patnje, progona i užasa koji su preživljavali prvobitni vlasnici, dolaskom Hitlera i nacista na vlast. Zatim je usledila brutalna otimačina, i sa živih i sa neživih.
    Ko može znati u šta su pretopljeni zlatni zubi logoraša? U neki blistavi nakit koji oduzima dah? Takvi komadi nikom neće doneti sreću i dobro, jer teške energije počinjenog zla, koje su upili su neunuštive i pratiće ih zauvek.
    Ko god je gledao film "Dama u zlatu" koji je snimljen prema istinitom događaju, video je "milost" nacista na delu.
  • Milena

    01.05.2023 06:27
    Hoce i zube moje prabake kojoj su evidentirano izvadili nacisti u logoru biti tamo postu su bili zlatni kao i ogrlice familijske sa cirkonima?








Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin