Studija: Vozači koji pate od alergije u istom riziku od nesreća kao i pijani

Vozači koji pate od akutnih alergija na polen potencijalno su jednako skloni nesrećama kao i pijani vozači jer zbog samo jednog kijanja pri brzini od 100 km/h, vozač može voziti naslepo i do 30 metara
Studija: Vozači koji pate od alergije u istom riziku od nesreća kao i pijani
Foto: Pixabay
Ovo su podaci nemačke agencije TÜV.
Iako određeni lekovi mogu pomoći kod simptoma poput curenja iz nosa i suznih očiju, stručnjaci preporučuju proveru integrisanih kabinskih vazdušnih filtera koji zadržavaju neželjene komponente iz vazduha poput polena, prašine, bakterija ili alergena spolja.
Dok su novi, filteri sprečavaju ulazak polena i prašine u kabinu automobila, ali filteri koji dugo nisu menjani mogu se začepiti i postati leglo buđi i ostalih spora. I antibakterijski i fungicidni premazi filtera prestaju da budu delotvorni nakon dugog perioda korišćenja. Zbog toga bi novi filteri obavezno trebalo da se prekontrolišu čim koncentracija polena dostigne vrhunac.
 
Stručnjaci savetuju da se filteri u automobilima zamene svakih 15.000 km i dodaju da bi i vozači koji ne pređu toliku kilometražu trebalo da ih promene barem jednom godišnje kako bi se garantovala njihova efikasnost, preporučuju nemački stručnjaci.
 
"To se obično obavlja u sklopu tehničkog pregleda", podseća tehnički inspektor TÜV-a Vincenzo Luka.
 
Međutim, ako ste prisiljeni svakodnevno da vozite kroz područja puna polena, možda ćete morati da promenite automobil.  
 
Takozvani multifilteri s aktivnim ugljenikom mogu se naknadno ugraditi u mnoge modele vozila, iako je takva opcija nešto skuplja. Filteri s aktivnim ugljem, osim od polena i prašine, štite i od neugodnih mirisa i određenih zagađivača.
Patite li od polenske groznice, izbegavajte parkiranje ispod drveća za vreme sezone polena jer bi u suprotnom, kad se vratite, vaš automobil mogao biti prekriven cvetovima koji padnu s drveća i posledično prepun polena.
 
Da biste simptome alergije sveli na minimum, izbegavajte direktan kontakt s polenom. Nakon boravka napolju, jaknu stavite u gepek automobila da polen s nje ne biste preneli u kabinu vozila. Za vreme vožnje prozore je najbolje da držite zatvorenim.
  • Vule

    04.05.2023 19:50
    Sklanjaj clanak dok ga onaj okanovic ne procita, ima da svi vozimo sa gas maskama.
  • ccc

    04.05.2023 12:03
    Obaveštenje za sudiju da svi automobili već 20 i više godina imaju polenski filter za vazduh u kabini.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin