Zabela pobednik prvog šahovskog turnira za osuđenike u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija prvi put je organizovala šahovski turnir za osuđenike iz svih kazneno-popravnih ustanova.
Zabela pobednik prvog šahovskog turnira za osuđenike u Srbiji
Foto: Pixabay

U pitanju je ekipno takmičenje – prvo mesto je osvojio tim iz КPZ Požarevac (Zabela), drugo mesto КPZ Sremska Mitrovica, a treće КPZ Beograd (Padinska Skela), saopšteno je iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, prenosi N1.

Na turniru su, kako se dodaje, učestvovali i osuđenici iz zavoda u Pančevu, Somboru, Кragujevcu, okružnih zatvora u Beogradu, Prokuplju, Zaječaru, Leskovcu, Smederevu, kao i osuđenice iz КPZ za žene u Požarevcu i štićenici Vaspitno-popravnog doma u Кruševcu i КPZ za maloletnike u Valjevu.
Direktor Uprave Dejan Carević izrazio je zadovoljstvo što je na turniru učestvovalo 56 osoba iz 14 zavoda.
 
"Šahisti sami donose odluke i potezi koji se povlače na šahovskoj tabli su slični onima u stvarnom životu", naveo je Carević.
 
On je istakao da je šah disciplina koja može svakom pojedincu da pomogne da nauči šta znači biti odgovoran za ono što uradi, kao i da prihvati posledice svojih izbora.
 
Turnir je organizovan u saradnji sa Šahovskim savezom Srbije, uz čiju pomoć su osuđenici iz naše zemlje igrali prošle godine na onlajn Svetskom prvenstvu organizovanom za lica lišena slobode iz skoro 50 država.
 
Štićenici Vaspitno-popravnog doma u Кruševcu su aktuelni prvaci sveta, dok su osuđenice iz Srbije osvojile visoko drugo mesto na prvenstvu.
 
Turniru u zavodu u Padinskoj Skeli su prisustvovala i dvojica srpskih velemajstora Ivan Ivanišević i Miloš Perunović, a turnir je sudio međunarodni sudija Nebojša Baralić, koji je bio glavni sudija na meču na kome se u aprilu birao novi prvak sveta između Jana Nepomnjišia i Ding Ližena.
 
Svi veći zavodi imaju šahovske sekcije, a zavod sa najdužom tradicijom organizovanja turnira je Zabela koja je ove godine na tradicionalnom godišnjem takmičenju okupila čak 130 učesnika.

Teme

ŠAH

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin